13:45 / 25.11.2018.

Autor: M.M./Hina

SDP i Stranka umirovljenika predstavili plan za povećanje mirovina

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Foto: - / -

SDP i Stranka umirovljenika u Orahovici su predstavili plan za povećanje mirovina. Predsjednik SDP-a rekao je da je cilj socijalna održivost mirovinskog sustava.
Na tribini ''Dostojanstveno u mirovinu'' SDP i Stranka umirovljenika u Orahovici su predstavili plan za povećanje mirovina. Predsjednik stranke Davor Bernardić rekao je da je cilj socijalna održivost mirovinskog sustava.

Na tribini su uz predsjednika SDP-a Bernardića sudjelovali i politički tajnik stranke Davorko Vidović te predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, koja podržava SDP-ov plan.

SDP-ov cilj je socijalna održivost mirovinskog sustava, a za njegovo ostvarivanje važno je realno planirati mirovinske izdatke, minimalno na razini prosječnih izdataka u EU-u, što je za 1 posto više od sadašnjeg udjela mirovina u BDP-u u Hrvatskoj, priopćeno je iz SDP-a.

Time bi se, smatraju iz SDP-a, omogućio rast prosječnih mirovina odmah za 300 kuna, što bi za veliki broj od 500.000 umirovljenika koji se sada nalaze ispod praga siromaštva značilo ulazak u veću zonu socijalne sigurnosti.

Na tribini je također rečeno kako se SDP-ovim mjerama osigurava da umirovljenik s radnim stažom od 41 godine ima mirovinu barem u visini 75 posto svoje nekadašnje prosječne plaće, da mirovine osjetno rastu i apsolutno i u odnosu na prosječne plaće, da se u ostvarivanju mirovinskih prava u cijelosti izjednače umirovljenici iz sustava generacijske solidarnosti i kombiniranog mirovinskog sustava te da se starijim sugrađanima koji nisu stekli pravo na mirovinu osigura minimalna socijalna sigurnost.

Sudionici su ocijenili da Vlada RH nije pristupila na odgovoran način problemima u mirovinskom sustavu i da su Vladini prijedlozi potpuno neprihvatljivi jer nude dulji rad za manje mirovine u nepravednijem sustavu.

Bernardić - istospolni parovi moraju dobiti mogućnost za posvajanje djece i udomiteljstvo

Predsjednik SDP-a osvrnuo se i na povlačenje iz procedure Zakona o udomiteljstvu rekavši da će oni uvijek biti protiv diskriminacije.

Dodao je da djeca trebaju biti na prvom mjestu te da istospolni parovi trebaju biti ravnopravni članovi društva u svim pitanjima, pa tako i kada je riječ o udomljavanju i posvojenju.

Predsjednik SDP-a naveo je i da istospolni parovi moraju također dobiti mogućnost za posvajanje djece. To je naš stav, zaključio je Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!