11:17 / 04.07.2019.

Autor: HRT

SDP napustio sjednicu Odbora za Ustav jer opet nije dopuštena rasprava o Plenkoviću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HDZ je i četvrti put odbio da se raspravlja o sukobu interesa premijera Andreja Plenkovića, rekao je Peđa Grbin.
SDP-ovi članovi saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak su demonstrativno napustili sjednicu Odbora jer, kako je pojasnio Peđa Grbin, HDZ je i četvrti put odbio da se raspravlja o sukobu interesa premijera Andreja Plenkovića.

- Napustili smo sjednicu Odbora jer HDZ četvrti put ne želi da se raspravlja o sukobu interesa premijera Plenkovića. Prvi put su odgodili sjednicu jer cijela većina nije bila nazočna, dva puta su odbili dopunu dnevnog reda, kao i danas, a mi ćemo na tome inzistirati na svakoj sjednici, rekao je Grbin novinarima.

Plenković je tražio izuzeće predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković, a mi samo želimo da Odbor za Ustav ili bilo tko drugi odluči tko je nazočan za izuzeće, kaže Grbin.

- S obzirom na to da HDZ krši Poslovnik, Arsen Bauk i ja smo se jučer obratili Ustavnom sudu i tražili da upozori na kršenje Ustava. Ne ulazimo u ovlast većine da odbije naš prijedlog, ali ako manjina traži raspravu o nečemu, to se mora provesti, ističe Grbin.

Izvijestio je kako je oporba tražila da se raspravlja o povredi Poslovnika koji manjini dopušta da uvrsti točke u dnevni red, no predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ) poručio im je kako je njegovo autonomno pravo da odabere koje će točke uvrstiti.

- Za Reinera smo postali fikus, ukras, a mi to nemamo namjeru biti, poručio je Grbin.

Dodao je kako Ustavni sud nema rok u kojem treba odlučiti o njihovu podnesku, kao ni kod sindikalne inicijative za referendum.

- Tada smo tražili da se očituje o smiješnom spotu ministra Pavića, a Ustavni sud je brzo reagirao da spriječi neke događaje, rekao je Grbin.

- Nadam se da će biti tako i u ovom slučaju jer se krši pravo manjine da raspravlja o nečemu i očekujemo da će Ustavni sud biti brz, ekspeditivan i dokazati većini da se ne može postupati na ovaj način, istaknuo je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!