15:51 / 17.01.2020.

Autor: B.A./Hina

SDP: Odbacivanje izglasavanja nepovjerenja Divjak očekivano

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskom saboru pobijedio je razum, izjavio je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) komentirajući saborsko glasanje o povjerenju ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.
U Hrvatskom saboru pobijedio je razum, izjavio je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) komentirajući saborsko glasanje o povjerenju ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, koja ostaje na toj poziciji jer je 55 zastupnika diglo ruku za njezin opoziv, a 77 je bilo protiv tog prijedloga.

"Saborski zastupnici rekli su da Blaženka Divjak dobro radi posao, da HNS dobro radi posao u ovoj Vladi. Ministrica će, kao i ja, do kraja mandata raditi na izmjenama zakona, još ćemo raditi na svim odlukama da građanima bude bolje", komentirao je Štromar ishod glasanja u Saboru.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je kako je očekivao takav ishod ustvrdivši da su Davor Bernardić (SDP) i Hrvoje Zekanović (HRAST) htjeli ukrasti djeci obrazovnu reformu i budućnost.

"Očekivao sam ovakav ishod. Potvrdilo se dosta toga danas, prvo Bernardić i Zekanović, znači ljevica i ekstremna desnica, ujedinili su se u rušenju obrazovne reforme, htjeli su ukrasti djeci obrazovnu reformu i budućnost te htjeli napraviti da se Hrvatska vrati u prošlost, a ne da ide naprijed", izjavio je Batinić nakon glasanja.

Apelirao je na oporbu da bude razborita i da se neovisno o određenim političkim neslaganjima ne bavi "jeftinim politikantstvom". Batinić kaže i kako je natpolovična većina od 76 zastupnika, koja je potvrđena glasovanjem o Divjak, dovoljna većina u parlamentu za ostatak mandata.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da je glasanjem o povjerenju ministrici HDZ pokazao snagu i jedinstvo u podršci Vladi Andreja Plenkovića.

"Već sam najavio da će Klub HDZ-a iskazati jedinstvo u odbijanju prijedloga SDP-a i oporbe, što je na sjednici Kluba jednoglasno odlučeno. Današnjim glasovanjem pokazali smo da je HDZ stabilan, siguran i najjači koalicijski partner. Odbili smo traljav i politikantski prijedlog da se smijeni ministrica Divjak. Ujedno, ovim glasovanjem Klub HDZ-a pokazao je snagu i jedinstvo u podršci Vladi", rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Naša vladajuća većina ima sigurnih 77 ruku. Danas su neki zastupnici opravdano izostali, nisu mogli biti na sjednici Kluba, ali svi su bili u sabornici, dodao je.

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac izjavila je kako je odbacivanje SDP-ove inicijative za izglasavanje nepovjerenja ministrici očekivano s obzirom na trgovačku koaliciju HDZ i HNS-a i očuvanje fotelja u Vladi.

Navela je kako se na društvenim mrežama pojavila fotografija premijera Andreja Plenkovića i ministrice Divjak ispod koje piše: "Ne volimo se, ali ostajemo u braku zbog djece", što, kako je rekla, najbolje opisuje sadašnju situaciju.

"Nema benefita za hrvatsko društvo, ali postoji snažna želja za očuvanjem koalicije", ustvrdila je Glasovac u saborskom slobodnom govoru.

U ime učenika i roditelja pozvala je ministricu da u drugom valu nabave tableta nabavi kvalitetnije uređaje s kamerama, da se počne baviti poštovanjem zakonitosti u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, predloži donošenje zakona o znanstvenoj djelatnosti kako bi se ona unaprijedila. Izrazila je nadu da će se novac trošiti transparentnije i odustati od namještanja natječaja za ravnatelje uprava i savjetnike. Naglasila je i važnost zakona o prosvjetnoj inspekciji za učitelje i nastavnike kao i donošenje zakona o odgoju i obrazovanju budući da svaka škola zasebno utvrđuje kriterije za zapošljavanje učitelja i nastavnika te kako bi se taj postupak depolitizirao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!