19:47 / 30.05.2019.

Autor: HRT

SDP počeo razgovore o predsjedničkom kandidatu

-

-

Foto: - / -

Iz neslužbenih razgovora s većinom članova predsjedništva SDP-a novinarka HRT-a Tatjana Munižaba kaže kako se može zaključiti da bi to treba biti Zoran Milanović.
Nakon neočekivano dobrih rezultata na europskim izborima, prvi se put sastalo Predsjedništvo SDP-a. Očekuju li na Iblerovu trgu da će na valu tog uspjeha pobijediti i na predsjedničkim izborima i s kojim kandidatom pokušala je doznati novinarka HRT-a Tatjana Munižaba.

Iz neslužbenih razgovora s većinom članova predsjedništva SDP-a novinarka HRT-a Tatjana Munižaba kaže kako se može zaključiti da bi to treba biti Zoran Milanović.

- Tako misli, tvrde, i Davor Bernardić, ali on još ne može reći. Ne samo zbog toga što ankete pokazuju da bi Milanović mogao jedni konkurirati aktualnoj predsjednici nego što je bivši predsjednik SDP-a kao predsjednički kandidat te stranke i najbezbolnije rješenje za aktualnog predsjednika. Jer poraz Zorana Milanovića bio bi isključivo poraz Zorana Milanovića, a pobjeda Zorana Milanovića bila bi i pobjeda Davora Bernardića. No da bi se tomu približili prvo moraju preskočiti najmanje tri prepreke. Prva je da se Zoran Milanović uopće kandidira i da bude zajednički kandidat svih stranka lijevog centra i ljevije. Druga prepreka je da se uspiju amortizirati zagovornici unutarstranačkih predizbora predsjedničkog kandidata jer bi to moglo prouzročiti nove sukobe unutar stranke a teško da bi i sam Zoran Milanović pristao biti kandidat kada bi bili ti unutarstranački predizbori. I treći, možda najteži korak, što prije izaći iz ove euforije i realno sagledati nedjeljne rezultate izbora. Istina je da je SDP  postigao uspjeh s 4 mandata, ali iza ta 4 mandata stoji 18% biračke potpore, a s tom potporom ne može se formirati vlast kao ni imati predsjednika države, javila je Munižaba.

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić potvrdio je da su počeli razgovori o načinu izbora  predsjedničkog kandidata u SDP-u i da su trenutačno sve opcije otvorene.

- Apsolutno ne favoriziramo nikoga, ne isključujemo nikoga, nećemo favorizirati nikoga i nećemo isključiti nikoga. Odluku o našoj kandidatkinji ili kandidatu donijet ćemo u razumno vrijeme, rekao je Ostojić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!