11:47 / 09.10.2018.

Autor: HRT

SDP: Podržite prijedlog povećanja plaća za 330 kn mjesečno

-

-

Foto: - / -

SDP je održao konferenciju za novinare u povodu slanja u saborsku proceduru SDP-ova prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je da HDZ-ova "kozmetička porezna reforma nije ništa drugo nego uzimanje siromašnima da bi se dalo bogatima", najavivši pritom da SDP u saborsku proceduru upućuje prijedlog izmjena Zakona o dohotku, kojim bi se osobni odbitak povećao s 3800 na 5000 kuna.

SDP u saborsku proceduru upućuje prvi iz paketa tri zakona kojim bi se povećao osobni odbitak zaposlenika. To neće predstavljati nikakav trošak za poslodavce i omogućit će trenutačni rast plaća. Tim zakonom onemogućit ćemo udar na male, privatne iznajmljivače apartmana kojih je u Hrvatskoj oko 100.000 i koji bi, po HDZ-ovu prijedlogu porezne reforme, trebali plaćati pet puta veći paušal, istaknuo je Bernardić na konferenciji za novinare.

Za razliku od HDZ-a i Plenkovića koji zovu strane investitore u Hrvatsku jer je ovdje jeftina radna snaga, mi smo svjesni da bez povećanja plaća nema ostanka ljudi u Hrvatskoj. Našim prijedlogom od 1. siječnja sve plaće u Hrvatskoj porast će minimalno za 330 kuna mjesečno neto, one nešto malo veće za 495 kuna, a minimalna bi plaća, po prijedlogu koji je već u saborskoj proceduri, narasla za malo više od 1.000 kuna, odnosno iznosila bi 4000 kuna neto, pojasnio je.

Izjavio je i da HDZ-ova porezna reforma predviđa rast plaća samo za 20-ak tisuća najplaćenijih i najbogatijih u Hrvatskoj, onima kojima su plaće iznad 17.500 kuna.

Potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac smatra da 20.000 najbogatijih hrvatskih građana ne mogu biti generatori rasta, a potrošnja treba biti potaknuta smanjenjem poreza i rastom plaća, a ne zaduživanjem.

S obzirom na to da i neki manji partneri u vladajućoj koaliciji predlažu povećanje osobnog odbitka, Bernardić ih je pozvao da podrže SDP-ov prijedlog te još jednom ponovio da Plenkovićeva Vlada štiti krupni kapital i uvozni lobi.

Bernardić: Žalosno je što je 100.000 Hrvata manje izašlo na ove izbore u BiH

Komentirajući nedjeljne izbore u BiH i izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, Bernardić je kazao da ga posebno žalosti što je na izbore izašlo 100.000 Hrvata manje nego prošli put, što smatra posljedicom loše politike HDZ-a u krajevima gdje je hrvatsko stanovništvo većinsko.

Naglasio je da su sva tri kandidata izabrana legalno, u skladu s Ustavom i izbornim zakonom, ali smatra da zakon treba mijenjati kako bi se osiguralo da svaki narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH.

Uskoro prijedlog za osnivanje povjerenstva o zlouporabama obavještajnog sustava

Bernardić je najavio da će SDP uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o zlouporabama obavještajnog sustava jer je, kako tvrdi, HDZ više puta pokazao da koristi službe i državne institucije za unutarstranačke obračune. Milijan Brkić jedan je od najzaslužnijih za dolazak Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, a kasnije ga je izabrao i za zamjenika. Nakon što su im se razišli interesi i 'pukla ljubav', počinje međustranački rat u HDZ-u, za što koriste državne institucije, rekao je Bernardić.

Plenković je znao tko je Brkić kada ga je birao za prvog suradnika, kao što je znao i za grupu Borg, iako je tvrdio da nije pa se kasnije pokazalo da je lagao i da joj je osobno bio na čelu. To je njihov modus operandi, zaključio je Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!