10:51 / 04.11.2020.

Autor: I.Z./HRT/Hina

SDP pokreće opoziv Ćorića, stigao Plenkovićev odgovor

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, arhiva

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Orešković je kazala kako misli da će se i u odnosu na Beroša pokretati zajedničke inicijative dijela oporbe u Saboru, u kojima će i oni sudjelovati.
SDP-ova Mirela Ahmetović potvrdila je za portal HRT-a kako SDP i oporbeni klubovi pokreću opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.

Naglasila je kako je aktualni ministar Ćorić već dulje vrijeme uključen korupcijske afere.

- Razlozi se odnose na narušavanje vjerodostojnosti kao ministra u Vladi RH, između ostalog, zbog svog postupanja u okviru korupcijskih afera, prvenstveno u slučaju afere 'vjetroelektrane' i 'JANAF', dodala je.

- Kao što smo najavili prije ove dvotjedne stanke, ovog ćemo tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog za opoziv ministra Ćorića. Potpisi su prikupljeni, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin obraćajući se novinarima u hrvatskom Saboru.

Dodao je kako su neki od kolega u samoizolaciji, pa čekaju i njihove potpise. Službeno će ih, rekao je, predati u petak, a razlozi su više-manje poznati.

Reagirajući na to premijer Andrej Plenković u Saboru je upitao:

- U čijoj vladi je dan prije promjene tarife 31.12.2013. nekome dana povlaštena cijena. Jel možda u mojoj vladi ili je to bilo u vladi Zoran Milanovića? Idete interpelacijom prema ovoj vladi za ono što je meritum stvari iz 2013.Oporba za opoziv i ministra Beroša

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica izjavio je kako vjeruje da će njegova stranka dati potpise za opoziv Ćorića i Beroša. Podsjetio je kako je Domovinski pokret već uputio interpelaciju o radu Vlade u vezi vjetroelektrane Krš-Pađene. To je skandal koji zaista treba izazivati zabrinutost kod hrvatskih građana, rekao je novinarima u Saboru.

- Zelene politike koštaju. One možda lijepo zvuče, ali ugovori u ovom slučaju su sklopljeni na 14 godina. Na leđima potrošača bit će šteta, kako je procijenjeno, preko dvije milijarde kuna zbog takvih ugovora, upozorio je Bartulica dodavši da tu ima odgovornosti više Vlada i da je priča krenula još u vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

No, poručuje, nesporno je da ministar Ćorić snosi glavnu odgovornost za ovo stanje pa će Domovinski pokret svakako podržati njegovu smjenu. Što se opoziva Beroša tiče, kazao je da se ne može sakriti stanje u zdravstvu pa treba ozbiljno raditi što veći pritisak da se sustav što prije reformira.

- Koronakriza se tiče svih, a ne samo Hrvatske, to je novi izazov i ne bismo htjeli da to ispadne izgovor za nečinjenje onoga što je Hrvatskoj potrebno, kazao je Bartulica.

Orešković: Ćorić itekako zaslužuje smjenu

Najavio je i da će ići u Vukovar na obljetnicu pada, dodavši kako bi volio da bude jedna kolona ako je to ikako moguće jer bi, kaže, za stanje nacije bilo dobro da bar taj dan svi budu zajedno, a vjeruje i da bi gradonačelnik Ivan Penava bio najsretniji da bude jedna kolona.

Dalija Orešković (Klub SSIP, Pametno, GLAS) rekla je da će podržati zahtjev za opoziv Ćorića jer smatra da u njegovu javnom djelovanju postoje okolnosti koje itekako zaslužuju smjenu.

- Da smo pravna država, onog trena kada se saznalo da se Ćorić nalazio u "famoznom ilegalnom klubu" zajedno s osobom nad kojom kao ministar ima određene ingerencije, iz pristojnosti, zadržavanja demokratkih standarda i činjenice da se nalazio u očitom skukobu interesa trebao je sam podnijeti ostavku, istaknula je.

Upitana hoće li podržati i zahtjev SDP-a da Beroš sam podnese ostavku jer će inače ići u njegov opoziv, Orešković je kazala kako misli da će se i u odnosu na Beroša pokretati zajedničke inicijative dijela oporbe u Saboru, u kojima će i oni sudjelovati. Upozorila je kako je došlo do kolapsa zdravstvenog sustava te da se cijelo vrijeme skrivaju iza pandemije koronavirusa, a zapravo u zdravstvu ostaju strukturni problemi kojima se nitko nije bavio.

Premijer Andrej PlenU čijoj vladi je dan prije promjene tarif 31.12.2013 nekom data povlaštena cijena. Jel možda u mojoj vladi ili je bilo to bilo u vladi Zoran Milanović? Idete interpalcjiom prema ovoj vladi danas z aono tšo je meritozm stavri iz 2013. Ajmo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!