15:40 / 06.08.2019.

Autor: HRT

SDP: Postupci za korupcijske slučajeve moraju biti brži, a kazne oštrije

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako bi Hrvatska bila napredna, pravedna država, mora imati jake, nezavisne institucije nadzora, podsjetio je Domagoj Hajduković.
Čelnik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković upozorio je da iz visoke razine korupcije u Hrvatskoj proizlazi nepovjerenje u institucije kao jedan od glavnih uzroka napuštanja Hrvatske, a zbog čega, istaknuo je, sudski postupci u korupcijskim slučajevima moraju biti brži, a kazne oštrije.

-
Postupci za korupcijske slučajeve moraju biti brži, a kazne oštrije, bez mogućnosti odugovlačenja postupaka - rekao je Hajduković na konferenciji za novinare u Osijeku i dodao kako se bijeg krivaca za korupciju preko granica mora prioritetno spriječiti, posebno u svjetlu predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom.

Kako bi Hrvatska bila napredna, pravedna država, naglasio je, mora imati jake, nezavisne institucije nadzora, a posebno treba zaštititi i osnažiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Prijeko potrebnim smatra i sustavno utvrđivanje podrijetla imovine te imovinskih kartica kako bi se mogla oduzeti imovina stečena zloupotrebama, "što je istovremeno i kazna i sredstvo odvraćanja i obeštećenje društva".

- Trebamo iskoristiti fokus cijele Europske unije na borbu protiv korupcije kao najveće prijetnje modernoj demokraciji. Zbog tog cilja, Hrvatske bez korupcije, Hrvatske iz koje ljudi ne odlaze zbog nepravde i pljačke, okupit ćemo sve koji se žele boriti protiv korupcije i radimo na široj platformi - antikorupcijskom savezu u koji pozivamo sve pojedince, političke stranke i nevladine udruge koji dijele ovaj cilj - poručio je Hajduković.

Damir Tomić, saborski zastupnik SDP-a, podsjetio je na index percepcije korupcije po kojemu Hrvatska u 2018. imala 48 bodova. Pojasnio je da se sve zemlje s rezultatom većim od 50 bodova smatraju zemljama koje imaju malu razinu korupcije, a s manje od 50 bodova smatraju se korumpiranim zemljama.

- Samo je jedanput Hrvatska imala iznad 50 bodova i to je bilo 2015. godine kao rezultat reformskih napora vlade Zorana Milanovića. Nakon 2015. godine Hrvatska je u stalnom padu - naglasio je Tomić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!