14:01 / 07.03.2018.

Autor: HRT

SDP poziva Vladu da što prije ratificira Istanbulsku konvenciju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Klub zastupnika SDP-a pozvao je Vladu da što prije ratificira Istanbulsku konvenciju.
Klub zastupnika SDP-a pozvao je Vladu da što prije ratificira Istanbulsku konvenciju. Podsjetio je da je SDP na prošlogodišnji Dan žena u saborsku proceduru uputio prijedlog da se hitno ratificira ta konvencija.

Romana Jerković na konferenciji je ustvrdila da su očito otpori u HDZ-u toliko veliki da Andreju Plenkoviću autoritet predsjednika Vlade ne znači puno.

Jerković je upozorila da je važno što prije ratificirati Konvenciju jer je u proteklih deset godina ubijeno 300 žena, dok na godišnjoj razini imamo 12.000 prebijenih i silovanih žena, obiteljsko nasilje je u porastu i iz godine u godinu postaje sve brutalnije.

Pojasnila je da Istanbulska konvencija osigurava sveobuhvatnu pomoć i zaštitu svim žrtvama nasilja, skloništa i naknadu štete žrtvama s trajnim posljedicama, ali i prevenciju.

Joško Klisović poručio je da bi sutrašnji Međunarodni dan žena bio idealan za uvrštenje Istanbulske konvencije u dnevni red Sabora kako bi se napokon prešlo s riječi na djela te da se tek treba vidjeti postoji li politička volja da se ratificira.

S obzirom na činjenicu da provedba Istanbulske konvencije zahtijeva nemala proračunska sredstva, što je bio i jedan od razloga zbog kojega Konvenciju nije ratificirala ni SDP-ova Vlada pod vodstvom Zorana Milanovića, novinari su pitali o kojem je okvirnom iznosu riječ.

Točne brojke nisu od presudne važnosti, odgovorila je Jerković, dodavši da se SDP-u spočitava da nije ratificirao Konvenciju, no, mi smo 2013. potpisali Konvenciju i pokazali opredjeljenje da se zaštite žene u svim segmentima. Zatim smo, napominje, vratili obiteljsko nasilje u Kazneni zakon, a u Kaznenom zakonu ukinuli medijaciju između supružnika koji se razvode zbog nasilja i time stvorili preduvjete za implementaciju Konvencije. Da 2015. nismo izgubili vlast, vjerujem da bismo proces priveli kraju, zaključila je.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!