12:38 / 27.09.2018.

Autor: M.M./Hina

SDP predlaže povećanje osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna što bi povećalo sve plaće

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare najavio je stranački prijedlog po kojemu bi već od 1. siječnja iduće godine rasle sve plaće u Hrvatskoj.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare u sjedištu stranke najavio je stranački prijedlog po kojemu bi već od 1. siječnja iduće godine rasle sve plaće u Hrvatskoj, i to tako što bi neoporezivi osobni odbitak povećali s 3800 na 5000 kuna.

Istaknuo je da je SDP-ov prioritetni, strateški cilj rast plaća i mirovina, jer je za mandata Vlade Andreja Plenkovića iz Hrvatske iselilo preko 100.000 ljudi, ponajviše zbog niskih plaća, a preko pola milijuna živi na granici siromaštva. Situaciju na tržištu rada ocijenio je alarmantnom, jer ljudi rade za male plaće, a radnika je sve teže naći.

Podsjetio je da je u saborskoj proceduri već neko vrijeme SDP-ov prijedlog da se iznos minimalne plaće poveća na četiri tisuće kuna neto, na kojemu će nastaviti inzistirati kao i rješenju za rast plaća.

Za razliku od HDZ-a i Plenkovića koji štite krupni kapital i pozivaju investitore da dođu u Hrvatsku jer je tu jeftina radna snaga, nama je cilj rast plaća u Hrvatskoj i život dostojan čovjeka za sve radnike, poručio je Bernardić.

Kritizirao je poreznu reformu vladajućih o kojoj se upravo raspravlja u Saboru jer po njoj, kako je istaknuo, niske plaće neće rasti i neće biti povećanja dohotka za one kojima je to najpotrebnije, dok će Plenkoviću plaća narasti četiri tisuće kuna mjesečno, što nije u interesu građana nego samo onih koji imaju puno više i državnih dužnosnika.
Naglasio je i da je tom poreznom reformom omogućeno punjenje džepova trgovačkim i uvoznim lobijima umjesto građanima.

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić Vladinu poreznu reformu ocijenio je čistom kozmetikom te pojasnio da je opcija koju njegova stranka predlaže bazirana na povećanju osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna.

Predsjednik SDP-a komentirao je i aferu SMS, istaknuvši da HDZ ide iz afere u aferu i da je očita povezanost HDZ-a s obavještajnim i paraobavještajnim strukturama.
SDP inzistira da istraga u 'aferi SMS' ide do kraja, kao što inzistiramo i da se afere Hotmail i Borg istraže do kraja, a ne da se zataškava, kazao je Bernardić, dodavši da još uvijek nije razjašnjena uloga SOA-e u aferi Borg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!