SDP predlaže rezoluciju o Rijeci kao sigurnom mjestu za žene

02.05.2023.

12:12

Autor: HRT/V.G./Hina

Rijeka

Rijeka

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Riječki SDP predložio je u utorak donošenje rezolucije o proglašenju Rijeke sigurnim mjestom za žene, te će se ta inicijativa naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća u četvrtak.

U prijedlogu rezolucije je poticanje Grada Rijeke da aktivno i promptno radi na uvođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja, osiguranju pristupa specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodno uvjetovanog nasilja.

Nadalje, predlaže se da se učinkovitije evidentiraju takvi slučajevi nasilja, osigura edukacija o tome svih nadležnih tijela i drugih dionika, da se primjenjuje politika nulte tolerancije za seksističko oglašavanje i osvješćuje javnost o rodno uvjetovanom nasilju putem komunikacijskih kampanja kojima je cilj informiranje žrtava nasilja o načinima i mjestima dobivanja pomoći i potpore.

SDP-ov gradski vijećnik Željko Jovanović je na konferenciji za novinare istaknuo da SDP time jasno pokazuje smjer u kojem želi da Rijeka ide na polju rodne ravnopravnosti i prava žena. Također je pozvao sve druge općine, gradove i županije da slijede primjer Rijeke.

- Rezolucija je politička izjava o vrijednostima za koje ćemo se zalagati, promicati ih i štititi te od toga nećemo odustati, naglasio je Jovanović izrazivši nadu da će njen tekst biti usvojen jednoglasno na Gradskom vijeću.

Jovanović: Ovo je naš odgovor klečavcima


Rezolucija je poruka svim muškarcima i organizacijama koje kroz različite verbalne makinacije i manipulacije zazivaju čedne žene iz prošlog vremena, poslušne i muškarcu podređene. Ovo je naš odgovor raznim klečavcima na trgovima i moliteljima ispred bolnica, da Rijeka neće ići smjerom svođenja žena na obespravljeni objekt, na sredstvo zadovoljavanja muškarčevih potreba, istaknuo je SDP-ovac.

SDP-ova gradska vijećnica Ivana Prica ilustrirala je potrebu inicijativa poput ove rezolucije u porastu nasilja nad ženama i slučajeva femicida.

Samo u 2022. godini dogodilo se 13 femicida, a u posljednjih dvadesetak godina bilo ih je oko 400, rekla je. Unatoč tome, ističe, hrvatski zakoni nikako da tretiraju femicid kao zasebno kažnjivo djelo.

Mnogo žena su žrtve silovanja, nasilja, spolnog uznemiravanja. Osjetne su razlike u prosječnim plaćama muškaraca i žena. Problem je nemogućnost obavljanja pobačaja zbog učestalog pozivanja liječnika na priziv savjest, kao i menstrualno siromaštvo, pri čemu si žene ne mogu priuštiti menstrualna pomagala, navela je Prica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!