18:13 / 21.05.2020.

Autor: Maja Kubik/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

SDP predstavio naglaske svog izbornog programa

-

-

Foto: - / -

SDP je poslijepodne održao sjednicu Predsjedništva, a potom je Branko Grčić predstavio nekoliko točaka koje ta stranka smatra najvažnijima u svom izbornom programu.
Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić i predsjednik stranačkog Središnjeg savjeta Branko Grčić su nakon sjednice Predsjedništva s koordinatorima svih izbornih jedinica izjavili da je program koalicije za izbore spreman, a fokusiran je na pomoć građanima i gospodarstvu.

Priredili smo izborni program koji predstavljamo od početka godine, a revidirali smo ga u skladu s okolnostima koronakrize, rekao je Grčić u izjavi novinarima, ocijenivši da je Vlada Andreja Plenkovića krenula u izbore, a da nije napravila ključne stvari.

- Nakon izbora, u prvih sedam dana nove SDP-ove koalicijske vlade, donijet ćemo pet ključnih mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, najavio je. Pojasnio je da je riječ o produljenju mjera za očuvanje radnih mjesta, direktno kreditiranje za likvidnost malih i srednjih poduzetnika i obrtnika te mjere za građane.

Predložili smo, podsjetio je Grčić, desetak ključnih mjera za nezaposlene i socijalno najugroženije, među kojima i jednogodišnji moratorij na kredite i leasing obaveze te minimalnu plaću od 4.000 kuna. U SDP-u su, među ostalim, pripremili i Zakon o skraćenju radnog vremena, koji će se financirati iz europskog projekta SURE (instrumenta za suzbijanje rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji) u kojem je rezervirano 100 milijardi eura te Europskoga socijalnog fonda (ESF) iz kojeg se dobivaju bespovratna sredstva. 

- Za mjere financijske pomoći građanima - umirovljenicima, nezaposlenima, socijalno potrebitima spremni smo na trošak od dvije milijarde kuna kako bi se obnovila potražnja čime bi se revitalizirale gospodarske aktivnosti, istaknuo je.
Grčić je ustvrdio i da je Vlada otišla u izbore, ostavivši Zagreb i njegove stanovnike koji su izgubili domove. Stoga je, poručio je, naš prioritet u prvih sedam dana uputiti u hitnu proceduru Zakon o obnovi Grada Zagreba, po modelu iza kojeg će stati država koja će najvećim dijelom financirati obnovu grada.

Među prioritetima programa Restart koalicije naveo je gospodarski oporavak i povratak na putanju rasta. Uz to, najavio je i četiri velike reforme - digitalizaciju jer je koronakriza pokazala koliko je ona važna. Slijedi i, osvoje li vlast, reforma javne uprave, pri čemu je u planu do kraja 2023. godine smanjenje broja gradova na 120 do 140, dok se županije, za sada, ne bi dirale. Agenda Restart koalicije uključuje i reformu zdravstva i, naglasio je Grčić, kao priču svih priča, borbu protiv korupcije u čemu će ključni biti zakon o porijeklu imovine i vraćanje potpune samostalnosti poreznom USKOK-u.

Ostojić je najavio da su, nakon definiranja programa, u tijeku slatke brige oko sastavljanja lista kako unutar stranke tako i s partnerima iz Restart koalicije, pri čemu se još kao s potencijalnima pregovara i s IDS-om, PGS-om i međimurskim županom Matijom Posavcem. 

O eventualnom izlasku na izbore u 11. izbornoj jedinici, kazao je, odlučit će Predsjedništvo i Glavni odbor stranke koji bi se trebao sastati za dva tjedna kako bi potvrdio program i izborne liste.

Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a, kazao je ranije da je SDP još davno govorio da je spreman za izbore. 

- Trebamo se još samo dogovoriti oko nekih prioriteta, prije svega oko toga što je potrebno najnužnije učiniti da u Hrvatsku na vlast ne dođe Zekanović i slični, jer jedino uz pomoć njih HDZ ponovno može doći na vlast, rekao je Jelušić.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!