SDP predstavio paket antiinflacijskih mjera

12:10 / 07.06.2022.

Autor: Dnevnik/Hina/HRT

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

 SDP je predstavio sveobuhvatni paket mjera za borbu protiv inflacije, a predsjednik stranke Peđa Grbin izjavio je kako se mora osigurati da svi u Hrvatskoj mogu preživjeti inflaciju.

- Moramo poduzeti mjere koje će poduzetnicima osigurati da mogu funkcionirati a građanima da mogu preživjeti, istaknuo je Grbin predstavljajući SDP-ov 'sveobuhvatan paket mjera za ublažavanje udara inflacije'.

Inflacija pogađa svakoga, ali ne pogađa svakoga jednako, one s najnižom primanjima pogađa daleko više, dodao je Grbin na konferenciji za medije u središnjici stranke.

U SDP-u stoga predlažu povećanje neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna što bi, tvrde, bilo puno efikasnije od smanjenja PDV-a. Predlažu i novi načina usklađivanja mirovina kako mirovine ne bi gubile na vrijednosti, isplatu inflatornog dodatka za umirovljenika ali i zaposlene, kao i povećanje socijalnih naknada primjerice doplatka za tuđu pomoć i njegu.

- Ove mjere predstavljaju zaštitu, svojevrsni štit najugroženijih u hrvatskom društvu, kazao je Grbin.

Kada je riječ o malih i srednjim poduzetnicima SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac pozvao je pak na povećanje neoporezivog praga za ulazak u sustava PDV-a s 300 na 350 tisuća kuna. Također predlaže podizanje naknade za korištenje osobnog automobila u službene svrhe s dvije na 3,5 kune.

Osim toga, u SDP-u su pozvali da se počne koristiti pomoć namijenjena poduzetnicima koji su izgubili tržište zbog rata u Ukrajini.

U SDP-u se zalažu i za takozvanu solarnu revoluciju odnosno poticanje ugradnje fotonaponskih ćelija, uz omogućavanje jeftinih kreditnih linija.

Vladu su pozvali i da djeluje prema Europskoj komisiji kako bi se promijenila EU direktiva koja propisuje koliko minimalno mora iznositi trošarina na gorivo. Tvrde da Vlada ima instrumente za ublažavanje inflacije kao i da ima financijskog prostora, jer se državni proračun puni bolje od predviđanja.

Odgovorna država taj novca treba vratiti građanima i gospodarstvu, kažu SDP-ovci.

O mjerama govorili su i potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić, te voditelj stranačkog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica. 

Grbin je komentirao i najave određenih maloprodajnih lanaca da postoji mogućnost nestašice benzina i dizela, a nakon najnovijih mjera Vlade o ograničavanju marži i smanjenju trošarina.

Ina je pri vrhu po ostvarenoj dobiti u prethodnoj godini, a tvrtka koja kontrolira Inu, mađarski Mol, subvecionira mađarskim potrošačima cijenu goriva i odakle im obraza da u Hrvatskoj gdje izvlače naftu po iznimno povoljnim uvjetima prijete nestašicom, kazao je Grbin. Ocijenio je to pritiskom na Vladu da odustane od, kako kaže, "rijetko dobre stvari koju je napravila.

- Prostor još postoji na trošarinama i u zajedničkoj komunikaciji s EK da se razmotre ponovo koje propisuju najniži iznos trošarina na gorivo i najniži iznos PDV-a, a koji se može primijeniti. To su naši konkretni prijedlozi za ova krizna vremena, rekao je Hajdaš Dončić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!