12:58 / 09.03.2021.

Autor: T.V./Dnevnik/HTV/HRT/Hina

Grbin: Ako Jandroković odlučiti kršiti Ustav, zastupnici imaju više mogućnosti

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Ako će predsjednik Sabora odlučiti kršiti Ustav RH, tada zastupnici imaju više mogućnosti, a jedna od njih je predviđena poslovnikom o radu hrvatskog sabora koji predviđa da jedna trećina zastupnika može zatražiti i tada se ta točka mora uvrstiti u dnevni red. Tim je riječima predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao najavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da prijedlog predsjednika RH za imenovanje Zlate Đurđević predsjednicom vrhovnog suda neće staviti na dnevni red Sabora.


Grbin je rekao kako bi mu bilo potpuno strano da predsjednik Sabora ne uvrsti u proceduru prijedlog izbora nove predsjednice Vrhovnog suda kojega je predsjednik Republike, tvrdi, uputio sukladno Ustavu.

Kaže da predsjednik Sabora ima određene obveze, a da je jedna od njih da, dođe li prijedlog koji je u skladu s Ustavom, uvrsti ga u saborsku u proceduru.

- A onda, ako većina saborskih zastupnika ima nekakav problem s onim što je predsjednik Republike predložio, neka to argumentiraju u raspravi i neka to odbiju, istaknuo je Grbin u Puli. Međutim, dodao je, ako predsjednik Sabora bude odlučio kršiti Ustav tada zastupnici imaju više mogućnosti. Jedna od njih, rekao je, predviđena je saborskim Poslovnikom koji propisuje da trećina zastupnika može zatražiti te se točka mora uvrstiti u dnevni red sjednice. 

- Ako predsjednik Sabora bude opstruirao razgovarat ćemo s kolegama iz opozicije i predložiti da ta točka bude uvrštena u dnevni red. To je naša obveza, poručio je Grbin.

Vezano za Jandrokovićevu izjavu da predsjednikovo predlaganje Zlate Đurđević nije u skladu sa zakonom naveo je kako je zanimljivo da vodeći ljudi HDZ-a jedno primjenjuju i tvrde kada ima odgovara, a drugo kada im ne odgovara.

Podsjetio je na 2017. kada je premijer, istaknuo je, tražio od tajnice da napiše "one famozne ostavke", a s obzirom da u Zakonu o Vladi nije predviđeno kako će se razriješiti pojedini ministar, kazao je, premijer je direktno primijenio Ustav.

- Dakle, za nešto što zakonom nije uređeno predsjednik Vlade nije imao problema direktno primijeniti Ustav. Kada se o njemu radi, onda to može, a kada se o direktnoj primjeni Ustava radi u slučaju nekih drugih, onda to odjednom ne može i to postane neprihvatljivo, naglasio je Grbin.

Po njemu to samo pokazuje "kolika je dvoličnost i kod premijera Plenkovića i kod predsjednika Sabora Jandrokovića".

- Oni mogu, a nitko drugi drugi ne smije. To je potpuno neprihvatljivo i zato Hrvatsku svode na razinu banana republike. Hrvatska to nikada nije bila, nikada neće i to im nećemo dopustiti, zaključio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!