12:49 / 06.03.2019.

Autor: D.M./HRT

SDP: Prekid trudnoće je legalan, ali nije dostupan

-

-

Foto: - / -

Upozorili su da je na snazi zakon iz 1978. kao i da Vlada nije ispoštovala rok Ustavnog suda za donošenje novog. Podsjećaju da je njihov prijedlog zakona u saborskoj proceduri.
U Hrvatskoj je prekid trudnoće legalan, ali nije dostupan kao u drugim europskim zemljama, upozorili su u SDP-u u tzv. Tjednu ravnopravnosti koji ta stranka obilježava u povodu Dana žena.

Upozorili su da je na snazi zakon iz 1978. kao i da Vlada nije ispoštovala rok Ustavnog suda za donošenje novog zakona o pobačaju te podsjetili da je njihov prijedlog u saborskoj proceduri.

- Tražimo da se hitno donese novi zakon kako bi medikamentozni pobačaj bio dostupan svim ženama, kako bi svi prekidi trudnoće u Hrvatskoj bili besplatni i kako bi kontracepcija bila dostupna ženama, izjavila je među ostalim Ivana Posavec Krivec, članica Predsjedništva SDP-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!