11:25 / 16.11.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

SDP traži besplatan obrok za svih 13.500 učenika osnovnih škola u Splitu

Besplatan obrok za učenike u Splitu

Besplatan obrok za učenike u Splitu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Splitski SDP u utorak je najavio kako će tražiti da se u gradski proračun za 2022. godinu uvrsti i besplatan obrok za svih oko 13.500 učenika osnovnih škola u tom gradu.

- Kada na dnevni red splitskog Gradskog vijeća dođe prijedlog proračuna za iduću godinu, mi ćemo uložiti amandman kojim ćemo tražiti da se za oko 13.500 osnovnoškolaca u Splitu osigura besplatna marenda, rekao je tajnik splitskog SDP-a i gradski vijećnik Davor Matijević na konferenciji za novinare.

Ta bi mjera, istaknuo je, koštala oko 15 milijuna kuna godišnje, što grad "može i mora financijski podnijeti".

Matijević je upozorio kako postoji veliki broj djece u Splitu koja nemaju mogućnost za obrok u školi te ostaju gladna za vrijeme nastave.

- Roditelji se najčešće srame prijaviti dijete za besplatan obrok, stoga je najbolja mjera da se osigura besplatan obrok za svu djecu u osnovnim školama, poručio je i dodao kako se besplatnim obrokom za sve osnovnoškolce izbjegava nejednakost među djecom.

Po njegovu tumačenju, pandemija je pojačala problem nejednakosti kod djece i sada ta nejednakost dodatno dolazi do izražaja.

Besplatnom marendom bismo regulirali prehranu djece u školi te bismo svima osigurali zdravi obrok, naglasio je Matijević i napomenuo kako se zdravom prehranom izbjegava pretilost kod djece koja se pojavljuje uslijed nezdrave prehrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!