11:49 / 07.02.2018.

Autor: HRT

SDP traži da i Ramljak bude pod kontrolom Povjerenstva

-

-

Foto: - / -

Ako je dobre volje u vladajućoj većini, poručuju SDP-ovci, ova izmjena bi mogla biti raspravljena i izglasovana već sljedeći tjedan.
Slučaj Vladina povjerenika Ante Ramljaka i spornih konzultantskih ugovora potaknuo je Klub zastupnika SDP-a da u saborsku proceduru po hitnom postupku uputi dopunu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Tom bi dopunom i Vladin povjerenik bio uvršten u skupinu politički imenovanih osoba koje mogu biti prijavljeni mjerodavnom Povjerenstvu.

Ako je dobre volje u vladajućoj većini, poručuju SDP-ovci, ova izmjena mogla bi biti raspravljena i izglasovana već sljedeći tjedan.

Kad se posluša premijerova izjava, ali i izjava predsjednika Sabora i predsjednice države, jasno je da u najmanju ruku postoje određene dvojbe oko Ramljakova rada, a tko je bolji da to provjeri nego Povjerenstvo, upitao je Peđa Grbin.

Arsen Bauk pozvao je vladajuće da završe izbor Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa s obzirom na to da aktualnom sazivu mandat istječe 11. veljače.

Ima indicija da će novi saziv imati i više posla nego prethodni. Do danas nije bilo konkretnih razgovora sa SDP-om o konkretnim imenima koja bi se imenovala u Povjerenstvo, a s obzirom na način izbora, jasno je da nema ni prostora za neki dogovor, odnosno obveze vladajućih da ga ispoštuju, poručio je Bauk.

Bačić: Ramljak nije Vladin nego izvanredni povjerenik kojeg je imenovao Trgovački sud Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić osvrnuo se na prijedlog SDP-a da se dopuni Zakon o sprječavanju sukoba interesa kako bi i Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak postao obveznik tog Zakona rekavši kako još ne zna koji su njihovi argumenti.

Ono što mogu reći je da se ovdje ne radi o Vladinom nego o izvanrednom povjereniku kojeg je imenovao Trgovački sud. Doduše na prijedlog Vlade, ali ipak je konačna odluka bila na Sudu. S druge strane, izvanredni povjerenik nema javne ovlasti i na raspolaže javnim novcem nego novcem određenog trgovačkog društva, u ovom slučaju Agrokora, smatra Bačić.

Na primjedbu da je imenovan po zakonu koji bi mogao imati velike implikacije na državni proračun, Bačić odgovara da ako bismo se vodili SDP-ovom logikom, onda bi i svi stečajni upravitelji, koje Sud imenuje i u ime Suda provode stečajeve u brojnim hrvatskim tvrtkama također mogli biti državni dužnosnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!