SDP traži da se odmah ukine pravo države da se uknjiži na nekretninu siromašnih

03.03.2023.

11:46

Autor: HRT/Hina

Sabina Glasovac i Martina Vlašić Iljkić

Sabina Glasovac i Martina Vlašić Iljkić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

SDP je u saborsku proceduru uputio izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima traži da se odmah izmijeni odredba po kojoj se država ima pravo upisati na jedinu nekretninu u kojoj živi primatelj zajamčene minimalne naknade, tj. da se iz zabilježbe izuzmu nekretnine u kojima korisnici žive.

- Država svojim zakonima ljude dovodi u još nepovoljniji položaj. Kada se donosio Zakon o socijalnoj skrbi, mi smo upozoravali da će se upravo ovo dogoditi i da ovu stavku treba mijenjati, ali nas je Vlada odbila, kazala je Sabina Glasovac na konferenciji za novinare.

Zajedno s opozicijom smo prilikom glasanja, podsjetila je, predložili zaključak da se odmah krene u izmjenu Zakona i da se ova štetna odredba ukine, Vlada je i to odbila. No, ističe, kada su mediji počeli pisati o ovim slučajevima, Ministarstvo se najednom povlači, ali tek iz trećeg koraka.

- Kažu da će to mijenjati tek s 1. siječnja 2024., a što do tada, zapitala je.

Jučer smo uputili u saborsku proceduru izmjene Zakona u kojem tražimo žurnu izmjenu ove sramotne odredbe po kojoj se država ima pravo upisati na jedinu nekretninu u kojoj živi primatelj zajamčene minimalne naknade, rekla je Glasovac. Tražimo da se, ne za deset mjeseci, nego odmah mijenja ovaj članak i da se od zabilježbe izuzimaju nekretnine u kojima korisnici žive, dodala je.

Od Andreja Plenkovića traže, da se prestane iživljavati nad najsiromašnijim građanima.

- Imovinu bogatih Andrej Plenković ne dira, ali je zato najsiromašnijima otima, poručila je Glasovac.

Martina Vlašić Iljkić rekla je kako je činjenica da su HDZ-ove vlade dovele građane na prosjački štap, gurnule ljude u siromaštvo zbog nepotizma, korupcije, zatvorene su tvornice i izgubljena radna mjesta, uništeni su mali poduzetnici.

- I sada kada su ljudi došli do ruba egzistencije i primaju zajamčenu minimalnu naknadu, HDZ ih dodatno cipelari dok su na podu, upisuje zabilježbu na nekretninu koju koriste za stanovanje, kazala je.

Pročitala je potresno pismo nezaposlene samohrane majke studenta koja je doznala da joj se država uknjižila na dio kuće i koja kaže da će iznose socijalne pomoći jednoga dana vraćati ona ili njezin sin. 

- Strah me za budućnost, država je odlučila od sirotinje napraviti još veću sirotinju, a od korisnika duševne bolesnike koji će zbog ovog možda skliznuti u grob, stoji u pismu korisnice socijalne pomoći.

Vlašić Iljkić istaknula je da takvih slučajeva ima puno.

- Pri donošenju Zakona, Vlada se hvalila povećanjem naknada i brojem korisnika, no činjenica je da je broj korisnika sve manji, a poražavajući podatak je da je u prvoj polovini 2022. godine bilo čak 3365 izvršnih i pravomoćnih postupaka prestanaka prava na zajamčenu minimalnu naknadu, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!