SDP traži izmjene Zakona o socijalnoj skrbi

02.03.2023.

11:56

Autor: Hina/HRT/D.M.

Središnjica SDP-a

Središnjica SDP-a

Foto: Petar Galebov / PIXSELL

SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojim žele ukloniti odredbu o državnoj zabilježbi na jedinu nekretninu korisnika socijalne pomoći, upozorivši da resorni ministar Marin Piletić nije rekao kada će promijeniti spornu odredbu.

Budući da Piletić u najavi izmjene odredbe o državnoj zabilježbi na jedinu nekretninu korisnika socijalne pomoći nije naveo kada će do toga doći, SDP je uputio izmjene zakona u proceduru kako se ne bi gubilo vrijeme, a građani živjeli u strahu, naveli su u priopćenju.

Zbog mogućnosti da se država upiše na nekretninu korisnika socijalne pomoći, čak i ako je riječ o jedinoj nekretnini koju posjeduju i u kojoj žive, njih 530 odustalo je od socijalne pomoći. SDP zbog toga traže promjenu članka 293. tako da se iz zabilježbe izuzme nekretnina u kojoj korisnik živi. 

- SDP je od početka upozoravao da je ovakva odredba diskriminirajuća prema sugrađanima koji su korisnici neke od socijalnih naknada jer njih i njihove obitelji dovodi u još nepovoljniji socijalni položaj". Osim toga, u razdoblju od 2018. do 2021.godine broj korisnika socijalne pomoći smanjio se za približno 9000. Trend pada socijalne pomoći prisutan je godinama. Prema službenim podacima, 2018. godine bilo je 39.628 korisnika; 2019. bilo ih je 35.103, u 2020.godini bilo je 34.004 korisnika, a 2021. godine 30.701, stoji u priopćenju.

S Iblerovog trga upozoravaju da građani nisu sigurni što zabilježba tražbine na nekretninu zapravo podrazumijeva te se boje uknjižbe na kuću ili stan u kojem žive

- Smatramo spornim da se jedina nekretnina korisnika u kojoj živi dovodi u pitanje. Na taj način se djeca siromašnih roditelja dovode u položaj da ne mogu naslijediti jedinu nekretninu, bez postupaka dokazivanja jesu li u mogućnosti vratiti isplaćena sredstva koje su njihovi roditelji koristili za osnovne životne potrebe, poručuje SDP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!