19:48 / 14.07.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/HRT

SDP u financijskim problemima

-

-

Foto: - / -

Na adrese svih županijskih, gradskih i općinskih organizacija stranke stigla je obavijest da se režu troškovi na svim razinama.
U SDP-u se - nakon lošeg rezultata na izborima - suočavaju s teškom financijskom situacijom. Dobit će znatno manje novca iz državnog proračuna nego što su očekivali. Na adrese svih županijskih, gradskih i općinskih organizacija stranke stigla je obavijest da se režu troškovi na svim razinama.

Otkako su se 5. srpnja u 19 sati pojavili rezultati prvih izlaznih anketa, rasulo je najčešća riječ za opis stanja u SDP-u.

- Ja mislim da nije, stranka definitivno nije u rasulu, rekao je Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a.

Možda nije u organizacijskom i materijalnom, ali u financijskom bi rasulu lako mogla biti. Prema prvim izvješćima, SDP je za kampanju potrošio 700.000 kuna više od HDZ-a, a dobio zastupnika manje od svojih najcrnjih projekcija. U svrhu preživljavanja, svim stranačkim ograncima iz središnjice je u petak stiglo pismo.

- Poslovni direktor stranke je uputio dopis svim organizacijama da pripaze na troškove do izbora novog rukovodstva, rekao je Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a.

U prijevodu - nema domjenaka, putovanja, medijskog oglašavanja. Istodobno je remen stegnut i u samoj središnjici. Zahvalilo se na suradnji svima zaposlenima na ugovor o djelu.

- Rezultati su takvi kakvi jesu i mi jednostavno nemamo potrebe za tim nekim uslugama koje smo imali prije kampanje i u vrijeme kampanje, rekao je Nikša Vukas, glavni tajnik SDP-a.

Koja je očito bila promašena, pa SDP sad čekaju još jedni - unutarstranački izbori. Čiju su odgodu neki iz aktualnog stranačkog vodstva već počeli zazivati. Razlog im je, govori se, navodno koronavirus, a zapravo što dulji ostanak u stranačkom vrhu.

- Statut SDP-a je jasan. Izbori se moraju održati nakon parlamentarnih izbora. I naprosto ne vidim da korona može biti bilo kakav razlog. Ona može biti samo izlika i čisto sumnjam da će netko imati hrabrosti to pokušati napraviti, rekao je Peđa Grbin, izabrani saborski zastupnik SDP-a.

O bilo kakvom mijenjanju termina izbora, neslužbeno doznajemo, ne želi čuti ni v.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina, što bi trebao i potvrditi na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!