12:21 / 02.08.2019.

Autor: HRT

SDP-u kazna zbog Marasovih naljepnica na laptopu

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

DIP je odredio da će visina sankcije, umjesto mogućih 344 tisuće kuna, biti u visini naknade za jedno osvojeno mjesto na izborima, odnosno 86 tisuća.
SDP je kažnjen s 86 tisuća kuna zbog toga što je tijekom predizborne kampanje za EU izbore njihov kandidat Gordan Maras kao saborski zastupnik isticao izborni slogan na vlastitom laptopu u Hrvatskom saboru, stoji u odluci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Nakon provedbe nadzora financiranja izborne promidžbe, DIP je utvrdio da je SDP-ov kandidat na EU izborima Gordan Maras u predizbornoj kampanji isticao svoj izborni slogan tijekom sjednica Hrvatskoga sabora.

- Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske - SDP izriče se administrativna sankcija gubitka naknade troškova izborne promidžbe u iznosu od 86.000.00 kuna koliko iznosi naknada za jedno osvojeno mjesto u Europskom parlamentu. - I nakon dostave navedene obavijesti SDP-u Maras je pokazao je izuzetnu upornost u kršenju zakona, a što je vidljivo iz snimki sjednica Hrvatskoga sabora - navode iz DIP-a.

Maras je od 10. do 26. travnja na svom prijenosnom računalu u sabornici lijepio različite promidžbene izborne poruke, poput "Biraj Marasa" ili "Glasaj za 007".
Njihovim isticanjem, odlučio je DIP, Maras je prekršio Zakon o financiranju predizborne promidžbe jer je za izbornu promidžbu koristio uredsku prostoriju državnog tijela, odnosno službenu prostoriju u kojoj se održavaju sjednice Hrvatskoga sabora.

DIP je odredio da će visina sankcije, umjesto mogućih 344 tisuće kuna, biti u visini naknade za jedno osvojeno mjesto na izborima, odnosno 86 tisuća. Iako je zakonski propisano da sankcija bude potpuni gubitak naknade troškova izborne promidžbe, u DIP-u su je smanjili jer kazna ne bi bila razmjerna počinjenoj povredi zakona.

Maras: Odluka DIP-a je skandalozna, u službi je HDZ-a

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na konferenciji za novinare je rekao da je odluka DIP-a o sankcioniranju SDP-a zbog naljepnice koju je isticao na laptopu u Hrvatskom saboru tijekom predizborne kampanje za EU izbore skandalozna te ocijenio da je DIP podređen HDZ-u. Nada se da će ovu odluku " instance koje su nakon toga, poništiti". Odluku DIP-a nazvao je nakaradnom jer govori da je u redu, ističe, da je za vrijeme kampanje za EU izbore "čitava svita ministara" putovala po Hrvatskoj i potrošila milijune kuna poreznih obveznika, a da nije u redu da jedan zastupnik u Saboru izražava svoje mišljenje putem naljepnice ili govorom na vlastiti trošak. Naglasio je kako on nikada ne bi svjesno kršio zakone te izrazio uvjerenje da nije prekršio Zakon, a ni Ustav RH koji govori, ističe Maras, da saborski zastupnik ne može biti kažnjen za iznošenje mišljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!