14:58 / 12.11.2019.

Autor: HRT

SDP: U mandatu Grabar-Kitarović Hrvatska je potonula u korupciju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog jučer predstavljenog programa HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, SDP-ov saborski klub organizirao je konferenciju za novinare.
Zbog jučer predstavljenog programa HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, SDP-ov saborski klub organizirao je konferenciju za novinare. 

Željko Jovanović osvrnuo se na dio koji se odnosi na predsjedničinu borbu protiv korupcije, a Joško Klisović, koji je ujedno član izbornog stožera Zorana Milanovića, kritizirao je, kako je rekao, samohvalu Kolinde Grabar-Kitarović na vanjskopolitičkom planu. Posebno ga je iziritiralo kad je rekla da je "izvukla Hrvatsku iz regiona". Jovanović je na konferenciji za novinare u Saboru rekao kako je Kolinda Grabar-Kitarović na predstavljanju pokazala da nema nijedan uspjeh kojim bi se mogla podičiti, nego se vraćala u prošlost.

Obećanjima o borbi protiv korupcije pljeskali optuženici i osuđenici za korupciju

Hrvatsku je javnost pokušala uvjeriti u svoju spremnost za pravednost, za više demokracije, za borbu protiv korupcije, no upravo u njenom mandatu Hrvatska je potonula na ljestvici indeksa percepcije korupcije, istaknuli su iz SDP-a.

- Nakon što je u mandatu Vlade Zorana Milanovića Hrvatska 2015. prvi put u povijesti izašla iz kruga korumpiranih zemalja, uz Grabar-Kitarović, njenog premijera Plenkovića i HDZ, od 2016. do 2019. Hrvatska iz godine u godinu tone na ljestvici indeksa percepcije korupcije i nalazi se u krugu najkorumpiranijih zemalja, ustvrdio je Jovanović.

- Taj krug promašenog mandata zatvorila je jučer kada su njenim lažnim obećanjima i demagogiji o borbi protiv korupcije iz prvih redova pljeskali optuženici i osuđenici za korupciju i kriminal, poput zagrebačkog gradonačelnika koji je sa svojim "žetončićima" uveo najgoru političku korupciju u Hrvatski sabor, kaže Jovanović.

- To, međutim, nije iznenađenje jer je Grabar-Kitarović Sanaderova učenica i članica Vlade i stranke koja se nalazi na optuženičkoj klupi zbog pljačke proračuna. Dobar je slogan 'Hrvatska zna' jer zna se da HDZ krade i da je zato jedina stranka koja se nalazi na optuženičkoj klupi, poručio je.

Jovanović je također optužio aktualnu predsjednicu da joj ne odgovara promjena izbornog zakona koju SDP predlaže kako bi se spriječilo muljanje s glasačkim listićima. "Zna se, njena stranka vara i krade na biračkim mjestima, drugačije vjerojatno Grabar-Kitarović ne može ni pobijediti", rekao je.

Klisović je komentirao tvrdnju Grabar-Kitarović da je Hrvatsku izvukla iz "regiona", istaknuvši kako "region" od ulaska Hrvatske u EU u onom pejorativnom smislu više ne postoji, nego postoje susjedi koji imaju želju, namjeru ili politički cilj ući u EU.

- Zato je SDP-ova Vlada bila osmislila koncept euroatlantskog partnerstva kako bi se pomoglo zemljama regije da uđu u EU. To smo činili zato što je u interesu Hrvatske da svi naši susjedi budu u Uniji jer to za nas znači veću sigurnost i suradnju na području gospodarstva, kulture i drugog, kazao je Klisović.

- Izvlači li se Hrvatska iz "regiona" poljupcima, osmijesima i cvijećem na mostu od Aleksandra Vučića ili tako da se Vučića pozove u službeni posjet usprkos protivljenju Vlade i da se s Vučićem potpisuju deklaracije kojima se Vlada suprotstavlja i koje nije htjela provesti, zapitao je Klisović, konstatiravši da odnosi sa Srbijom nikada nisu bili gori nego danas.

- Grabar-Kitarović nas je predstavljala u svijetu, ali nimalo vjerodostojno, rekao je, podsjetivši na njenu najavu u UN-u da će otići u Marrakech i podržati Kompakt o uređenim migracijama, ali nije otišla, već nas je "izblamirala pred cijelim svijetom".

Ustvrdio je da Inicijativa triju mora, koju predsjednica forsira, Hrvatskoj nije donijela ništa te da predsjednica nije uspjela "za stolom gdje su veliki ostvarivali svoje interese pokupiti niti mrvice za Hrvatsku, a kamoli ostvariti neke rezultate".

- Najbolja slika vanjske politike Kolinde Grabar-Kitarović je slika ispred ograde Bijele kuće. Dok su premijeri Japana i Ujedinjenog Kraljevstva i drugih država otprilike u to vrijeme bili u Bijeloj kući i razgovarali s novoizabranim predsjednikom Trumpom, naša predsjednica je zapela za ogradu, kaže Klisović.

Ustvrdio je kako je to slika njenih pet konfuznih, nekoherentnih godina vanjske politike bez jasno definiranih ciljeva i interesa, politike koja nije bila koordinirana s Vladom, zbog čega smo imali dvije vanjske politike, čime su narušeni naš međunarodni ugled i pozicija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!