14:05 / 08.02.2018.

Autor: Mirjana Posavac/HRT

SDP u Sabor uputio prijedlog Zakona o profesionalnoj mirovini

-

-

Foto: - / -

Prema Mrsićevom izračunu, primjena Zakona o profesionalnoj mirovini državni bi proračun godišnje stajala 234 mil. kn. No, trošak bi, smatra, mogao biti i manji zbog osoba koje će uz mirovinu pronaći novi posao.
SDP je u redovito saborsku procedu, u dva čitanja, uputio prijedlog Zakona o profesionalnoj mirovini. On bi omogućio da sve osobe koje rade na mjestima s beneficiranim radnim stažom dobiju, nakon određene životne dobi, zasluženu profesionalnu mirovinu uz koju bi mogli nastaviti raditi izvan sustava i istovremeno uživati dio profesionalne mirovine. 

Osobe s 20 godina staža bi tako npr. s beneficijom imale pravo na isplatu polovice mirovine, a oni s 25 godina staža na isplatu 70% mirovine uz plaću koju bi imali na novom radnom mjestu. Za izračun mirovine uzimalo bi se pet najboljih godina. Cilj je našeg zakona ispraviti nepravde u sustavu i radnicima s
beneficiranim stažom omogućiti da dobiju pristojnu mirovinu. Nadamo se
da će ga Vlada koja dosad nije ništa napravila, a ima izračun beneficiranog staža, prihvatiti
, istaknuo je Mirando Mrsić te dodao kako njihov prijedlog predviđa i poticaje za zapošljavanje osoba koje bi imale pravo na profesionalnu mirovinu.

Prema Mrsićevom izračunu, primjena Zakona o profesionalnoj mirovini državni bi proračun godišnje stajala 234 milijuna kuna. No, trošak bi, smatra, mogao biti i manji zbog osoba koje će uz mirovinu pronaći novi posao.

Mrsić je komentirao i aktualne događaje u SDP-u. Smatra da stranka mora pronaći način da riješi pitanje prijeteće ovrhe od 10 milijuna kuna za financiranje Bandićeve kampanje za izbore 2009. godine. Vezano uz druženje predsjednika stranke Davora Bernardića s Milanom Bandićem na rođendanskoj proslavi zajedničkog im prijatelja Dalibora Bastaleca, vijećnika zagrebačke Županijske skupštine koji je sudjelovao u rušenju Mihaela Zmajlovića s mjesta predsjednika Skupštine, Mrsić je kazao kako bi predsjednik stranke morao paziti s kim je u društvu. Poručio je kako nije dobro za stranku i njezin ugled da se pritišće novinare i medijske kuće koje pišu o stanju u stranci te putem odvjetničkog društva šalju "demantiji" i "ispravci informacije" - o čemu se zajedničkim priopćenjem oglasilo 5 dnevnih listova. Dodao je da bi Davor Bernardić trebao razmisliti o budućnosti stranke, a ne o svojoj budućnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!