SDP u utrku za euroizbore ide sa šest žena i šest muškaraca

22.01.2019.

19:08

Autor: Tatjana Munižaba/P.F./HRT

default error photo
Neslužbeno se doznaje, iz razgovora s obje strane, Bernardić želi da se danas samo utvrdi lista s 12 imena, a ne i njihov redoslijed na listi za europske izbore.
Poslijepodne se sastalo Predsjedništvo SDP-a, prvi put u ovoj godini. Iako je stranačka lista od 12 kandidata za europske izbore bila najavljena još prije mjesec i pol, ona još nije objavljena.

Na pitanje zna li se danas s kim SDP ide u osvajanje triju mandata što su zacrtali kao cilj na skorim izborima za Europarlament i hoće li na toj listi biti i Davor Bernardić - reporterka HRT-a Tatjana Munižaba rekla je kako se već dugo ne zna kamo ova stranka ide, a kamoli s kim ide.

- Mjesecima krnje predsjedništvo suglasno je samo u jednom - da na listi treba biti 12 kandidata, što je uostalom i propisano. Mišljenja o svemu ostalome su različita, ovisno o tome dolaze li iz tabora Davora Bernardića ili onih koji su mu okrenuli leđa, javila je Munižaba tijekom sjednice Predsjedništva SDP-a.


Na sjednici je utvrđena lista 12 kandidata koji bi trebali braniti boje SDP-a na izborima za Europski parlament. SDP u utrku ide sa šest žena i šest muškaraca. Na njoj su: Barbara Antolić Vupora, Biljana Borzan, Jasenka Auguštan-Pentek, Romana Jerković, Ivana Posavec Krivec, Sanja Radolović, Joško Klisović, Predrag Matić, Gordan Maras, Tonino Picula, Ranko Ostojić i Mladen Novak.

Redoslijed na listi trebao bi potvrditi Glavni odbor na proljeće ove godine.

Nakon sjednice Predsjedništva na pitanje zašto na listi nema Davora Bernardića odgovorio je politički tajnik SDP-a Davorko Vidović.

- Kao i svi drugi, predsjednik snosi političku odgovornost i on će je podnijeti nakon obavljenih izbora.

Neslužbeno se doznaje, iz razgovora s obje strane, Bernardić je želio da se danas samo utvrdi lista s 12 imena, a ne i njihov redoslijed. Protivnici to tumače na način da Bernardić želi zadržati manevarski prostor - oni koji će ga podržavati bili bi visoko na listi. Također, Bernardić je navodno želio da listu predvodi Zlatko Komadina, i to da bi mu se dodvorio. No poznavajući odnose u ovoj stranci, vjerojatnije je da se Bernardić želi riješiti Komadine jer kad je daleko, manja je opasnost za Bernardića.

Istodobno, navodno je Komadina poduprt Ivom Jelušićem i Rajkom Ostojićem želio da listu za europske izbore predvodi sam Bernardić kako bi se riješili neželjenog predsjednika stranke na najelegantniji način. No Bernardić je svjestan njihova plana i svoje nepopularnosti i na listu nije želio, a kamoli je predvoditi, izvijestila je Munižaba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!