14:15 / 23.02.2021.

Autor: Hina

SDP: Vlada će ugušiti poljoprivredu

SDP-ova konferencija za medije o stanju u poljoprivredi

SDP-ova konferencija za medije o stanju u poljoprivredi

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u utorak na konferenciji za novinare da Vladinim odnosom prema poljoprivredi ona prestaje biti strateška gospodarska grana, da će se u potpunosti ugušiti i svesti na uvoznika hrane umjesto da teži samodostatnosti.


Grbin je kazao kako će Sabor ovoga tjedna raspraviti zakone o veterinarstvu, o nepoštenim trgovačkim praksama te o službenim kontrolama, što, po njemu, pokazuje odnos Vlade po kojemu poljoprivreda prestaje biti strateška gospodarska grana i postaje nebitna.


- Očito smo odabrali smjer da se iz zemlje koja proizvodi hranu i koja je nekada bila neto izvoznik danas pretvaramo u zemlju koja će poljoprivredu u potpunosti ugušiti i svesti se jedino na uvoznika hrane, kazao je Grbin.


Nalasio je da Hrvatska mora težiti da bude samodostatna u poljoprivredi na način da njeni proizvođači mogu funkcionirati, preživjeti i za proizvod koji stvaraju dobiti adekvatnu cijenu od koje će osigurati vlastitu egzistenciju, a građanima kvalitetan proizvod.


Grbin spornim ocjenjuje da je Državni inspektorat počeo funkcionirati prije dvije godine, a tek se sada usklađuju zakoni iz područja poljoprivrede sa zakonima koji uređuju rad Državnog inspektorata.


Vlada nema sustavnu politiku i pristup poljoprivredi


- Stanje u poljoprivredi u Hrvatskoj je loše, a poljoprivrednici, pogotovo mali proizvođači su u izuzetno teškoj situaciji, gase se šećerane i sve to ukazuje da Vlada nema apsolutno nikakvu sustavnu politiku i nikakav sustavan pristup prema poljoprivredi, što je za SDP neprihvatljivo, poručio je. Ocjenjuje da u fokusu države moraju biti proizvođači kojima je osiguran jednak pristup tržištu i potrošači kojima treba osigurati kvalitetan proizvod te da znaju što kupuju. Na tome ćemo bazirati naš pristup poljoprivredi, istaknuo je Grbin.


Voditeljica SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu i hranu Marija Vukobratović upozorila je da pet od šest poljoprivrednih zakona koje Vlada predlaže nisu usklađeni s Europskim zelenim planom. Rekla je da pritom misli na biološku raznolikost, genetsku varijabilnost, jačanje lokalnog tržišta i jačanje pozicije malih, srednjih i mladih poljoprivrednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!