SDP: Vlada u potpunosti otvara put privatizaciji hrvatskog zdravstva

20.06.2023.

14:01

Autor: T.D./HRT/Hina

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zastupnici SDP-a upozorili su u utorak da izvješća Državne revizije i Ustavnog suda, ali i Vladina odluka o proglašenju privatne zdravstvene ustanove Medikol strateškim projektom Republike Hrvatske, u potpunosti otvaraju put privatizaciji zdravstvenog sustava.


- Izvješće koje je napravila Državna revizija u obiteljskoj medicini, izvješće Ustavnog suda o neradu ministra Beroša i odluke koje je Vlada prošlog tjedna donijela u potpunosti otvaraju put prema privatizaciji zdravstvenog sustava, upozorio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare.

Izvješće o reviziji obiteljske medicine pokazalo je potpuni kaos, da je iz Hrvatske u nekoliko godina otišlo 600 liječnika, a u sljedećih pet godina gotovo 800 liječnika odlazi u mirovinu, rekao je Grbin.

- Beroševa reforma svela se na prijenos vlasništva bolnica sa županija na državu, a kao šećer na kraju imamo privatizaciju Instituta za tumore, gdje je Vlada odlučila umjesto državnog, javnog instituta, financirati privatnu zdravstvenu instituciju Medikol i proglasiti je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, ističe Grbin.

Naveo je kako u Klinici za tumore (KBC Sestre milosrdnice) "imamo jedan od najstarijih, ako ne i najstariji CT u državi, ali i vrhunske liječnike koji bi mogli raditi u bilo kojoj svjetskoj bolnici".

- No, umjesto da se ulaže u tu instituciju i stane iza nje, Vlada je odlučila stati iza privatne institucije uz riječi da to daje doprinos boljoj dostupnosti najkvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane Republike Hrvatske, istaknuo je Grbin.

Peđa Grbin komentirao je situaciju u jedinoj bolnici pod kontrolom gradske vlasti.

- Nemam se namjeru braniti i upirati prstom. Tamo gdje se ovakva informacija sazna očekujem brzu reakciju. U svim onim bolnicama gdje takve situacije nisu dospjele u javnost očekujem od onih koji njima upravljaju da se pobrinu da se takve situacije spriječe. To je problem javnozdravstvenog sustava u cjelini. Ima ih i u drugim bolnicama, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!