13:18 / 26.08.2020.

Autor: B.A./Hina

SDP Vladi: Prekinite s predstavama, recite radnicima Ine istinu

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

SDP se u priopćenju osvrće na presliku lista od 250 imena radnika sisačke Rafinerije nafte koji su uključeni u kolektivni višak.
SDP je pozvao u srijedu Vladu i premijera Andreja Plenkovića da "prekine s predstavama" i radnicima Ine i građanima Siska, koji su ih većinski podržali na izborima, kažu pošteno kakvu su im sudbinu namijenili, te da kažu istinu i pošteno se obrate građanima i radnicima ove zemlje.

SDP se u priopćenju osvrće na presliku lista od 250 imena radnika sisačke Rafinerije nafte koji su uključeni u kolektivni višak.

- Bjelodanim, po tko zna koji puta, postaje činjenica da Vlada koju predvodi Andrej Plenković sa svim svojim ministrima ne samo da nema znanja i sposobnosti za tu svoju temeljnu misiju, već nema ni političku volju niti hrabrost da se svojim građanima na javan, transparentan i pošten način obrati i predoči stvarno stanje stvari, ustvrdio je SDP.

SDP optužuje Vladu da "po tko zna koji put pribjegava zaplotnjačkom, kukavičkom obračunu" s radnicima ove zemlje, u ovom slučaju Ine, "preko svojih agenata u upravi", u kojoj većinu imaju predstavnici MOL-a, koji još uvijek nemaju i vlasničku većinu.

- Iza tog mraka i tajnovitih operacija stoji velika laž, obmanjivanje o tobožnjem nastavku proizvodnje u Sisku, industrijskom centru, biorafineriji, zadržavanju svih radnika i novim radnim mjestima, ustvrdio je SDP.

U priopćenju se dodaje kako istovremeno uz tu priču ide i "djelatno sitno potkupljivanje radnika tobože većim otpremninama, ucjena onih koji se u ovoj rundi ne nalaze na crnom popisu, predstavnika radnika, branitelja, a cijela mašinerija "stručnjaka" i "komunikatora" će dokazivati da je koronavirus kriv za njihove otkaze, jer "eto, tako je i drugdje u svijetu, smanjuje se proizvodnja"".

SDP: HDZ je "planski i sustavno" uništavao hrvatsku industriju

SDP proziva HDZ da je u "kontinuitetu svih svojih vlada 'prilično uspješno' uništavao hrvatsku industriju 'planski i sustavno', još od početka 90-ih.

- To je bio koncept deindustrijalizacije, navodi SDP, izdvajajući Inu i Sisačku rafineriju kao "najeklatantniji primjer pogubnosti te politike s katastrofalnim posljedicama".

Za Inu  ističu da je bila najveća kompanija tadašnje Jugoslavije i ovoga dijela Europe, a "HDZ ju je ovih dana pretvorio u poduzeće za jeftini izvoz hrvatske nafte i skupi uvoz mađarskih naftnih derivata".

Odluka da se hrvatska nafta iz Sisačke rafinerije, koja je i tehnološki i ljudski kapacitirana za preradu nafte, nafta s hrvatskih polja, pogura prema Mađarskoj govori o, tvrdi SDP, podmuklom, od javnosti skrivenom, vrlo mračnom poslu koji se već dvije godine pripremao, uz puni blagoslov Plenkovićeve Vlade, u koji je umiješana i druga nacionalna kompanija JANAF.

- Od Plenkovićeve Vlade tražimo da odmah i neodložno prekine s predstavama s konzultantima, božićnim press konferencijama, najavama otkupa Ine, obećanjima o milijardama koje će se uložiti u Inu, režiranim predstavama s tzv. Savjetom za Inu, Lazard bankom i procjeniteljima, kojima je plaćeno 70-ak milijuna naših kuna da procijene vrijednost Ine, itd., stoji u priopćenju.

SDP traži da Vlada građanima Siska, koji su ih većinski podržali na izborima, kažu pošteno kakvu su im sudbinu namijenili te istinu i pošteno obraćanje građanima i radnicima ove zemlje o tome što ih uistinu očekuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!