13:54 / 15.05.2020.

Autor: I.D./HINA

SDP: Zašto se raspravlja o osnivanju Sveučilišta obrane, kad taj zakon neće biti izglasan?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bauk: Ovo je jedna klasična pokazna vježba manevarskim streljivom. Raspušta se Sabor u ponedjeljak, ovaj zakon je u prvom čitanju i mi ga donijeti nećemo. Čemu onda ovo?
Saborskim zastupnicima SDP-a nije u petak bilo jasno zašto se raspravlja o prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, s obzirom na to da se Sabor uskoro raspušta i da taj zakon neće biti izglasan.

- Ovo je jedna klasična pokazna vježba manevarskim streljivom. Raspušta se Sabor u ponedjeljak, ovaj zakon je u prvom čitanju i mi ga donijeti nećemo. Čemu onda ovo? Ako je zakon tako dobar, mogli ste ga povući iz prvog čitanja, poslati u hitnu proceduru i usvojiti ga, kazao je Arsen Bauk (SDP).

- Grmoja: HDZ je sve prilagodio sebi
- Batinić: HNS očekuje tri do četiri mandata
- Jandroković formalno predložio raspuštanje Sabora
- Bačić: HDZ spreman za izbore, čudim se prigovorima
- Plenković: Izbori između 21. lipnja i 12. srpnja

Njegovog stranačkog kolegu Gordana Marasa zanima zašto je Vladi važniji taj zakon od zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

Maras: Zašto je HDZ izabrao sebe kao prioritet, a ne Zagrepčane?

- Zbog čega još nema u javnoj raspravi tog zakona, zbog čega je HDZ izabrao sebe kao prioritet, a ne desetke tisuća Zagrepčana i Zagrepčanki? Zbog čega ste ih prevarili i napravili od nas građane drugog reda, upitao je Maras vladajuće.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, koji je Saboru predstavio zakon o Sveučilištu obrane i sigurnosti, odgovorio je kako nije riječ o nikakvoj pokazanoj vježbi, već "točki na 'i' u jednom dugotrajnom procesu". Istaknuo je kako je dobro da se o tome raspravlja, iako zakon neće biti usvojen u ovom mandatu.

- Na tom projektu se radi niz godina, to nije projekt jedne vlade, već nekoliko vlada i nije nikakva žurba da se što prije raspravi, kazao je.

Ivić: Maras zlorabi Sabor za lokalnu kampanju

Na Marasovo skretanje s teme na Zagreb, Ivić ga je prozvao da zlorabi Sabor za lokalnu kampanju kao mogući kandidat za gradonačelnika Zagreba.

- Ja sam ovdje došao raspravljati i braniti ovaj zakon o Sveučilištu i molim vas da o tome raspravljamo, poručio je Ivić.

Predloženim zakonom stvara se okvir za osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti, visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti.

Sveučilište će omogućavati obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i ovlasti povezani s domovinskom sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!