19:50 / 09.01.2020.

Autor: D.M./HRT

SDP zbija redove - Bauk 'opjevao' kohabitaciju

-

-

Foto: - / -

Predsjedništvo SDP-a analiziralo je rezultate te pripremalo strategiju za parlamentarne izbore, za koje je imenovano 10 koordinatora.
Nakon pobjede Zorana Milanovića, SDP-ova kandidata na predsjedničkim izborima - sastalo se Predsjedništvo te stranke. Analizirali su rezultate te pripremali strategiju za parlamentarne izbore, za koje je imenovano 10 koordinatora.

SDP u pripremu za parlamentarne izbore ide s većim kapitalom nego dosad. Nakon europskih izbora nakon kojih su, kako kažu, ostvarili moralnu pbjedu - zbijaju redove i kreću u borbu za uspjeh na parlamentarnim izborima.

- Mi smo uvijek spremni za izbore, a izborni proces kakav je sada zahtijeva nešto drugačiju organizaciju radi teritorijalne strukture izbornih jedinica koje ne odražavaju teritorijalnu strukturu RH. Ovo je uobičajeni političko-tehnički potez uoči izbora, kazao je član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk koji je i jedan od koordinatora.

Na pitanje spremaju li se kakve koalicije odgovorio je da je to pitanje u nadležnosti Glavnog odbora koji je prije donio koaliciju s HSS-om. Otvoreni smo i prema HSU i zasad se još ne spominju druga imena. Moguće su i 'točkaste' koalicije u izbornim jedinicama, dodao je. Također je kazao kako će predsjednik stranke Davor Bernardić biti kandidat za premijera, ako SDP ostvari takav rezultat. Siguran je da hoće.

Naša novinarka Maja Kubik pitala ga je da komentira zahtjev Vlade za hitnom sjednicom saborskog Odbora za vanjsku politiku što bi zapravo značilo da bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović supotpisala nove veleposlanike. Je li to ta 'tvrda kohabitacija' koju spominje premijer Plenković?

- To je valjda uvod u kohabitaciju. Odlučno se protivimo da se na isteku mandata predsjednice koja je izgubila izbore - na taj način novoizabranom predsjedniku ulazi u prostor. Smatram da se veleposlanicima trebaju dogovarati Zoran Milanović i Andrej Plenković. Što se tiče tvrde kohabitacije mogu reći slijedeće. Gospodin Plenković je sa mog susjednog otoka. Južnije od nas je bio Jakša Fiamengo koji je imao svoj stih - 'i utvrdo i umeko i ugusto i uritko, kako god bude bilo bit će prava fešta. Ali neće dugo, trajat će samo par mjeseci", poručio je Bauk. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!