18:49 / 20.02.2018.

Autor: dm/Hina

SDSS odbacuje navode da je poznato za koga su glasovali

Dalija Orešković

Dalija Orešković

Foto: - / -

Iz SDSS-a u priopćenju izražavaju zabrinutost zbog medijskih napisa kojima se sugerira da je jasno i poznato kako su zastupnici glasovali.
Saborski Klub SDSS-a kao insinuacije je odbacio navode tjednika Nacional kako u HDZ-u sumnjaju da su u glasovanju o kandidatkinjama za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ostali bez većine jer su SDSS-ovci glasovali za dosadašnju čelnicu Daliju Orešković.

Iz SDSS-a u priopćenju izražavaju zabrinutost zbog tih medijskih napisa "kojima se sugerira da je jasno i poznato kako su naši zastupnici glasali". Podsjećaju da je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa propisan postupak prema kojem će Sabor tajnim glasovanjem provesti izbor predsjednika i članova Povjerenstva između predloženih kandidata te napominju da je postupak izbora u petak u sabornici bio tajan za sve zastupnike, pa tako i za zastupnike SDSS-a.

"Odbacujemo sve tvrdnje da bi zastupnici SDSS-a mogli glasati prema nečijim pozivima, uputama ili da bi mogli podlijegati uputama sa strane. To naprosto ne odgovara istini i uvredljivo je kako za zastupnike, tako i za ukupnu politiku SDSS-a, a nije ni bezopasno na takav način karakterizirati jednu manjinsku stranku", poručuju iz te stranke. Navode kako je SDSS profilirani politički subjekt koji više od dva desetljeća politički djeluje te na svojim stranačkim tijelima donosi odluke i kreira samostalnu politiku, u skladu s interesima svojih birača, svojeg političkog opredjeljenja i procjene političkog trenutka. To, dodaju, vrijedi kako za unutarnjopolitička tako i za pitanja međudržavnog i međunarodnog karaktera.

U SDSS-u ističu da ih posebno zabrinjava što se sve to događa u vrijeme negativne javne kampanje protiv ključnih manjinskih institucija Srba u Hrvatskoj, SNV-a i ZVO-a, i njihovih legitimnih političkih zahtjeva. "A što još jedanput pokazuje kako se brzo stvara društvena klima na antimanjinskom sentimentu i antidemokratskom gledanju na pluralizam političkih stavova i političkog djelovanja", zaključuje SDSS-ov klub u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!