20:29 / 10.05.2021.

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT/E.L.S.

Sedam kandidata širokog političkog spektra bori se za Šibenik

Šibenik

Šibenik

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U utrci za gradonačelnika Šibenika sedam je kandidata širokog političkog spektra. I dok aktualni gradonačelnik priželjkuje treći mandat, ostali kandidati u jednom su složni: Šibenik treba korjenitu promjenu u vođenju grada!

Aktualni gradonačelnik Šibenika najdugovječniji je dosad na toj dužnosti. Put prema trećem mandatu trasira pričom o kontinuitetu - nastavkom započetog te novim projektima:

- To je početak gradnje u zoni Batižele odnosno ex. TEF-a na preko 200 tisuća metara kvadratnih, to je podrška realizaciji projekta Drage, to je podrška gradnji nove bolnice na prostoru vojarne Bribirskih knezova - i to je ono na čemu ćemo se usredotočiti u narednom mandatu – nabraja Željko Burić, kandidat HDZ-a i HSLS-a za gradonačelnika Šibenika.

Gotovo svi protukandidati govore o potrebi za korjenitom promjenom načina upravljanja gradom. Šibenik će, kažu - vratiti građanima!

- Sve što budemo ulagali, ulagat ćemo u ljude! Kada posljednji čovjek u Šibeniku bude zaposlen, onda ćemo ulagati u grad – poručuje Davor Živković, kandidat HSS-a za gradonačelnika Šibenika.

- Ja ću komunicirati s građanima. Ja ću koristiti sve one zakonske ovlasti koje postoje u Zakonu o lokalnoj samoupravi - među ostalim: savjetovanje s građanima i referendum. I to ću obilato koristiti – najavljuje Ivo Glavaš, kandidat NL S. Petrine za gradonačelnika Šibenika.

Glavaš najavljuje i transparentne gradske financije i natječaje. Bivši saborski zastupnik rebalansom proračuna osigurao bi novac za stipendije studentima, pomoć poduzetnicima i umirovljenicima te za nužne projekte.

A Petar Baranović, kandidat NS Reformista, HSU-a i HNS-a za gradonačelnika Šibenika ističe:

- Civilizacijske sramote ovoga grada o kojima govorim već godinama - a to su novi starački dom, odnosno dom za umirovljenike i nove školske zgrade s pripadajućim sportskim dvoranama - to su Vrpolje i škola u Ražinama.

I SDP-ov kandidat Tonči Restović najavljuje povećanje kvalitete života Šibenčana.

- Uvođenje besplatnih, modernih i zdravih vrtića, kao najbolja socijalna i demografska politika. Rješavanje problema s parkirališnim mjestima, nedostatak doma umirovljenika odnosno doma za starije je nešto što mi se čini kao prioritet u programu – kaže kandidat SDP-a i Nove ljevice za gradonačelnika Šibenika Restović.

Posrnulu bi demografsku sliku Šibenika kandidat Hrvatskih suverenista popravio izravnom financijskom pomoći.

- Radi se prije svega o stimulaciji svakog trećeg djeteta - trećeg djeteta u obitelji. Ta stavka, koju smo mi predložili za početak, ona bi iznosila oko 8 milijuna kuna u gradskom proračunu. A svako treće dijete bi dobivalo tisuću kuna mjesečno – obećaje Hrvoje Zekanović, kandidat Hrvatskih suverenista, HKS-a, Hrasta i NHR-a za gradonačelnika Šibenika.

Kandidat Domovinskog pokreta, Mosta i Loze te nekadašnji ministar mlade bi zadržao i vratio - preobrazbom gospodarske zone Podi.

- Gdje bismo išli za tim da instaliramo izuzetno kvalitetan management, najbolji koji možemo dobiti. Gdje bismo išli sa širim obuhvatom, širim pojasom olakšica za srednje velike i velike investitore - koji bi otvarali brojna radna mjesta, mislim prvenstveno na proizvodna radna mjesta – najavljuje Mario Kovač, kandidat Domovinskog pokreta, Mosta i NL Loza za gradonačelnika Šibenika.

Sudeći prema procjenama gotovo svih izbornih aktera - drugog kruga sigurno će biti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!