Sedam od 11 sindikata prihvatilo dodatke na TKU

27.11.2019.

17:32

Autor: D.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Ministar Aladrović izjavio je kako su pregovori u pat poziciji te da zbog 4 sindikata određeni dio javnih službi - trpi.
Održan je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi vezano za dodatke Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Sve javne službe, osim četiri sindikata iz obrazovanja prihvatile su Vladinu ponudu o povećanju plaća 2+2+2, uz 1500 kuna božicnice i regresa. Idući sastanak održat će se u utorak.

- Sindikati obrazovanja se izjašnjavaju  - slijedi li radna obaveza?
- Aladrović: Znat ćemo donijeti pravo rješenje


- Postigli smo kompromisno rješenje sa sedam od 11 sindikata. Ona četiri sindikata koji ne prihvaćaju ponudu Vlada su iz sektora obrazovanja. Dva ta sindikata nisu bili na današnjem sastanku. Zapravo smo u pat poziciji. Zbog dijela sindikata - određeni dio javnih službi trpi. Cijelo vrijeme komuniciramo da želimo horizontalno povećanje za sve javne službe, nikoga ne diskriminirajući, izjavio je nakon razgovora ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Jedan dan štrajka košta od 32 do 35 milijuna kuna

Očekuje da će se, ukoliko se sindikati obrazovnih službi pozitivno odrede o ponudi - ispregovarati i dio koji se odnosi na dodatak TKU. Za ponudu Vlade je kazao kako je "izdašna". Nada se da biti prihvaćena, da će se učenici vratiti u učionice, a profesori na radna mjesta. Nije želio odgovoriti na pitanje razmišlja li se o zabrani štrajka ili uvođenju radne obaveze. Ponovio je da je vrlo izgledno da će se školska godina produžiti. Jedan dan štrajka u školstvu, dodao je - košta od 32 do 35 milijuna kuna.Nitko večeras nije ništa odbio, poručuju predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić i Predsjednik Sindikata znanosti Igor Radeka. Nakon izjašnjavanja sindikalnog članstva i razgovora sa kolegama iz Nazavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata učitelja donijet će odluku i finalizirati pregovore. Stiić je dodao kako će se štrajk u školama nastaviti, ako članstvo odbije Vladinu ponudu. Očekuje da će to samo ubrzati rješavanje problema, da se sjedne za stol. "U svakom zlu ima i neko dobro", zaključio je. Ne mora značiti da će ponuda Vlade biti odbijena, kaže Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Poručio je da treba sačekati rezultate referenduma. "Dio naših članova je u dilemi oko toga. Nije uvijek ono što se vidi većina. Ponekad je ona tiha većina koja se ne vidi možda većina, vidjet ćemo, zato treba biti malo oprezan", rekao je.- To je zadnja Vladina ponuda. Svi sindikati javnih službi osim sindikata obrazovanja na jedan tjesni način pristali su potpisati, no čekamo kolege iz obrazovanja  da odrade svoj referendum, izjavila je Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara.


Prosvjetarima su ponuđeni dodatci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te 'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!