Sedamdeset obitelji u kontejnerima

13.05.2020.

17:40

Autor: Hrvoje Bučar/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Možda već danas će se priključiti struja. Dopremit će se kemijski nužnici te spremnici s pitkom vodom. Kažu, privremeno.
U Markuševcu, naselju koje je u nedavnom potresu bilo među najpogođenijima, u tijeku je podjela kontejnera za privremeni smještaj. Dobit će ih sedamnaest obitelji, i to, kako je najavljeno, do kraja ovoga tjedna.

- PREGLED: Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih
- Život u Markuševcu nakon potresa

Ivan Šušković Mihiček je 34-godišnji inženjer zaštite na radu i otac četveromjesečne kćeri. U obiteljskoj kući na Medvedskom bregu, naselju između Markuševca i Čučerja, živio je sa suprugom, djetetom i roditeljima. Pokazuje nam stariju kuću, građenu 1956. u kojoj je od svoje 19. godine.

Ovih dana u okolici je počelo dopremanje kontejnera. Namijenjeni su onima čiji se domovi moraju ili rušiti ili potpuno obnoviti. Na području mjesnih odbora Vidovec i Markuševec kontejnere će dobiti i oni koji zbog nekog razloga ne mogu boraviti u Cvjetnom naselju. Među njima je i obitelj koja ima bolesne starije roditelje. Gluhonijemi su i problem im je otići u dom i tamo biti sami, kaže Krešimir Kompešak, predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsljeme.

Objekt se ne smije rušiti na svoju ruku. Za to treba i priprema i projekt, a mnoge kuće na ovom području jednostavno se moraju srušiti. Jer, čak i ako jesu modernije, nažalost, građene su na starim temeljima, kao i Ivanova. U blizini Ivan ima i građevinsko zemljište, ali pitanje je čime bi i kada mogao početi gradnju. Za prvu silu, smjestit će se u kontejnere koji su postavljeni kod roditelja njegove supruge.

Na pitanje kako se osjeća, Ivan kaže: za 7 sekundi bez svega, a i kredit otplaćujem s ratom 2198 kuna. Dignuo sam ga zbog uređenja prostora, i sad ništa. I tako, Ivan će još neko vrijeme otplaćivati kredit za šutu, a možda već danas u kontejnerima će se priključiti struja. Dopremit će se kemijski nužnici te spremnici s pitkom vodom. Kažu, privremeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!