Sedmorici pripadnika krajinske milicije ukupno 95 godina zatvora za ratne zločine

21.07.2022.

22:14

Autor: M.M./Hina/HRT

Sedmorici pripadnika krajinske milicije ukupno 95 godina zatvora za ratne zločine

Sedmorici pripadnika krajinske milicije ukupno 95 godina zatvora za ratne zločine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog ratnog zločina, počinjenog u srpnju 1991. na području Zamlače i Struge Banske, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su u odsutnosti na ukupno 95 godina zatvora osuđena sedmorica pripadnika tzv. milicije Krajine.

Na jedinstvene kazne zatvora od 15 godina osuđeni su Predrag Orlović (57), Milan Begović (58), braća Predrag (56) i Nenad (52) Korizma i Pero Krnjeta (62), dok su Jan Janković (62) i Nedjeljko Pašić (60) osuđeni svaki na po 10 godina zatvora.

Pašić je istom presudom nepravomoćno oslobođen za ratni zločin nad zarobljenicima, a sutkinja Renata Pražetina Kaleb je svim optuženicima odredila istražni zatvor s obzirom da su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Sedmoricu je optužnica teretila da su u sklopu akcije Žaoka pucali i zapalili kuće civila koje su potom natjerali da šest sati hodaju ispred njih s uzdignutim rukama, koristeći ih kao živi štit u kretanju prema Strugi Banskoj.

Uz to, sedmorica je tukla zarobljene civile, a tijekom minobacačkog napada u sklopu akcije Žaoka poginulo je četiri civila, dok ih je više bilo teško ozlijeđeno.

Braću Korizma, Krnjetu, Begovića i Orlovića tužiteljstvo je teretilo i za ratni zločin nad trojicom ratnih zarobljenika koje su, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbe, tukli i mučili. Potom su ih natjerali da se skinu i trče preko livade, nakon čega su ih usmrtili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!