Šef HEP-a: Revizija je dobar potez Ministarstva gospodarstva

15.11.2022.

14:54

Autor: Hina/HRT

Frane Barbarić

Frane Barbarić

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Revizija je dobar potez Ministarstva gospodarstva i smatram da to treba napraviti u svim poslovnim subjektima u Hrvatskoj koji su u pretežito državnom vlasništvu, izjavio je u utorak predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarić.

- Mi smo svake godine imali niz revizija i provjera i vjerujem da će i ova revizija pokazati da je upravljanje i cjelokupno poslovanje HEP-a, kao i do sada, u redu, rekao je Barbarić odgovarajući na pitanja novinara na dodijeli nagrade Imam žicu!


Objasnio je da sama revizija još nije počela, da tek za osam do deset dana HEP "ima prvu interakciju sa revizorima".


Prema pisanju Večernjeg lista, reviziju u HEP-u je krajem listopada zatražio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, u svojstvu jedinog člana skupštine HEP-a. 


Kako prenosi taj list, kao povod za izvanrednu reviziju u Ministarstvu su naveli jesenski paket mjera Vlade koji je u primjeni od početka listopada.

- Budući da se nalazimo u nezapamćenoj energetskoj krizi, cilj je ove revizije i analiza svih ugovora nabave i prodaje energenata - električne energije, plina i ugljena, sklopljenih u navedenom razdoblju, pojasnili su Večernjem listu iz Ministarstva. 


Kao specifične ciljeve revizije naveli su "pregledati nabavne, prodajne i tržišne cijene navedenih energenata, razdoblje za koje su ugovori sklopljeni, te uvjete pod kojima su sklopljeni s poslovnim partnerima".


Barbarić je u svom obraćanju učenicima koji su dobili nagradu Imam žicu! istaknuo kako se HEP i u ovim kriznim okolnostima "pokazao kao snažan i pouzdan poslovni sustav te čvrst oslonac hrvatskoj vladi u osiguranju stabilne opskrbe energijom po cijenama višestruko nižim od tržišnih".


Podsjetio je kako je udjel HEP-a u mjerama Vlade za zaštitu od poskupljenja energenata iznosi oko šest milijardi kuna.


Barbarić je na dodjeli najavio i gradnju najveće sunčane elektrane u ovom djelu Europe i izradu prvog obnovljivog hibridnog energetskog parka u Hrvatskoj. HEP u razvoju ima još šezdesetak projekata za obnovljive izvore energije, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!