10:06 / 15.02.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.L./K.D./HRT

Seizmički amortizeri, rješenje za obnovu po uzoru na L'Aquilu

Dario Almesberger

Dario Almesberger

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL/HRT

Nakon potresa u Zagrebu i na području Banovine, goruće pitanje je pitanje obnove, a ing. Dario Almesberger smatra kako se zgradama i kućama oštećenima u potresu može pomoći jednom neinvazivnom metodom.

- Najpoznatiji način u borbi protiv potresa je da ojačamo zgradu, a drugi način koji se počeo razvijati od 2002. godine je da izoliramo zgradu od temelja, odnosno da između zgrade i tla postavimo seizmičke amortizere. Prednost te tehnologije je u tome što se radi samo u podrumskim prostorijama i nekad je čak i jeftinija varijanta, nego da se čitava zgrada ojača mrežama od titanija ili drugim specijalnim materijama, objašnjava.

Pomagao u obnovi zgrada u L'Aquili

Almesberger je pomagao u obnovi zgrada oštećenim od potresa u talijanskom gradu L'Aquila - sveučilišnom gradu za koji kaže da ima spomenike, Crkve i samostane slične onima u Zagrebu. Istaknuo kako se u Padovi nalaze ispitne stanice u kojima se ispituju seizmički amortizeri.

- Po europskoj normativi, za razliku od drugih proizvoda od kojih se mora samo njih 5 posto ispitati, kod seizmičkih amortizera 20 posto njih se mora ispitati, a u laboratorijima se simuliraju potresi koji se očekuju na određenim mjestima, kaže i dodaje kako seizmički amortizeri mogu podnijeti potrese treće razine koja je dovoljna za očuvanje zagrebačkih bolnica i škola - "čak i Banskih dvora koji su spomenik kulture".

- Ugradnjom seizmičkih amortizera radilo bi se samo u donjem dijelu zgrade, u podrumu, a gornji dio zgrade ne bi se dirao. Znači, konzervatori bi bili zadovoljni, a i sami korisnici tog objekta. Ista stvar je i kod bolnice, kaže.

Na Banovini rušiti i graditi novo od starog materijala

- Banovina nema puno zgrada koje su pod zaštitom kako spomenici kulture, tamo su većinom zgrade od dva kata, stare i loše napravljene. Tamo bi bilo najbolje sve ostalo srušiti i koristiti taj materijal za obnovu, uz specijalni cement i aditive za temelje, i raditi prefabricirane zgrade, smatra Almesberger i dodaje kako bi sanacija koštala puno više vremena i novaca kad se radi o zgradama koje nisu spomenici kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!