18:15 / 13.01.2021.

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/IMS/HRT

Seizmološka služba dobila po 20 seizmografa i akcelerografa

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nova oprema za Seizmološku službu vrijedna 4,5 mil. kn stigla je na Prirodoslovno-matematički fakultet. Ministarstvo obrazovanja financiralo je nabavku od 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa koji već sutra idu u Sisačko-moslavačku županiju.
Nova oprema za Seizmološku službu vrijedna 4,5 milijuna kuna stigla je na Prirodoslovno-matematički fakultet. Ministarstvo obrazovanja financiralo je nabavu od 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa koji već sutra ide u Sisačko-moslavačku županiju. Seizmolozi ističu da je to je najvrednija investicija u opremu još od početka 20. stoljeća.

-
Instrumenti će biti razmješteni duž petrinjskog rasjeda kako bi se uhvatile sve informacije koje nam daju naknadni potresi, pa ne moramo čekati sljedeći potres da se informacije sakupe. Ovo je velika stvar, kazao je Tomislav Fiket, zamjenik voditeljice Seizmološke službe.

➡️ Tomislav Fiket: Mogući potresi i jači od 5 prema Richteru 
➡️ Ines Ivančić: 1996. zabilježeno 1000 potresa u godini
➡️ Kuk: Nemamo gustoću seizmološke mreže i propuštamo puno značajnijih podataka 

Voditeljica Seizmološke službe, Ines Ivančić, naglašava da su seizmološki instrumenti zaslužni za sve ono što se zna o zemlji. Kao primjer koliko su ti instrumenti bitni navela je poznati pokupski potres iz 1909. godine. Andrija Mohorovičić je zahvaljujući prvim instrumentima koji su došli u Zagreb 1906. godine, imao zapise tog potresa, na osnovu kojih je otkrio diskontinuitet brzine između Zemljine kore i plašta.

Podsjetila je da imaju 17 stalnih seizmoloških postaja, što je premalo zbog specifičnog geografskog položaja Hrvatske s BiH je u sredini. Novi instrumenti su važni jer su mobilni te ih mogu relativno brzo seliti na mjesta gdje će seizmička aktivnost biti aktivna, što prije nakon jačeg potresa. Što se tiče funkcije dobivenih instrumenata, seizmografi bilježe i najslabije trešnje tla, a akcelerografi su sposobni zapisati jake trešnje tla. 

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, kazao je da je Hrvatska opremu trebala imati i puno ranije. Sada smo reagirali brzo i ekspresno, dodao je. U pripremi je i europski projekt vrijedan 100 milijuna kuna kojim će sezmiologija dobiti i novu opremu i nove suradnike. Dekan Prirodoslovnog matematičkog fakulteta Mirko Planinić rekao je da će „izrada karte hazarda, u suradnji s drugim ministarstvima, pomoći da se hrvatsko društvo može bolje nositi s ovakvim nepogodama u budućnosti".

➡️ Odgađa se početak drugog polugodišta u nekim školama SMŽ-a

Neke škole u Sisačko-moslavačkoj županiji već su tražile odgodu nastave pa je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio da će se „udovoljiti svim željama i prijedlozima koji dolaze s terena”. Nadam se da će sve, što se tiče izvođenja nastave, biti u okviru onoga što je predviđeno školskim programom, kazao je Fuchs. 

Na komentar novinara da su seizmolozi 'i prije deset godina vikali' da imaju samo 17 postaja, jednako kao i danas, Fuchs je odgovorio da to treba pitati onoga tko je trebao reagirati prije 10 godina te da su oni sada reagirali.

- Dobro je da imamo ovih dodatnih 20 postaja, a imat ćemo ih daleko više i neće trebati postavljati pitanja zašto netko nije reagirao. Garantiram da ćemo reagirati i s ostalim, obećao je Fuchs, dok je pak na pitanje nije li upravo on bio resorni ministar prije 10 godina, uz smijeh uzvratio da ne zna zašto nije reagirao tada, ali da je sada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!