16:01 / 06.07.2021.

Autor: Vijesti/IMS/HTV/Hina/A.P.C.

Sejšeli otvaraju počasni konzulat u Zagrebu

Sejšelski vanjskih poslova i turizma Sylvester Radegonde

Sejšelski vanjskih poslova i turizma Sylvester Radegonde

Foto: Vijesti/IMS/HTV / HRT

U povodu otvaranja počasnog konzulata Sejšela u Zagrebu u Hrvatsku je došao ministar vanjskih poslova i turizma te afričke otočne države Sylvester Radegonde. S ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom razgovarao je, među ostalim, o mogućim razmjenama na području sporta i tercijarnog obrazovanja. 

- Sejšeli kao otočna i turistička zemlja, jednako kao i Hrvatska, suočavaju se s izazovima klimatskih promjena, održivog turizma, održivog ribarstva, kao i utjecaja pandemije na gospodarstvo, istaknuo je u izjavi nakon sastanka ministar Gordan Grlić Radman. Dodao je kako su Sejšeli najrazvijenija afrička država, ponajviše zahvaljujući turizmu koji je tamo najvažnija gospodarska djelatnost. 


- Razgovarali smo o nekoliko tema od zajedničkog interesa, uključujući suradnju u turizmu, gdje Sejšeli mogu mnogo naučiti od bogatih hrvatskih iskustava i stručnosti u tom području, izjavio je sejšelski ministar Sylvester Radegonde na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom Grlić Radmanom.  Kazao je kako Sejšeli žele učiti od hrvatskih stručnjaka i na području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.


Grlić Radman rekao je da su Sejšeli ključni partner Europske unije u Indijskom oceanu, posebno u geopolitičkom kontekstu nadmetanja Kine, Indije, zaljevskih zemalja i Rusije na tom području. 

Sylvester Radegonde, prvi ministar koji je stigao u Hrvatsku iz otočne države koja broji oko 90 000 stanovnika, otvorit će danas počasni konzulat u Zagrebu koji će predvoditi Sonja Udovičić. 


Izrazio je nadu da će počasni konzulat Sejšelima dati veću vidljivost u Hrvatskoj i središnjoj Europi te je pozvao svog hrvatskog kolegu u uzvratni posjet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!