20:36 / 08.10.2019.

Autor: V.K./HRT

Šeks: Doći će do resetiranja zakonskog okvira glede državnih praznika

-

-

Foto: - / -

U podrumu Ine prije 28 godine donesena je povijesna odluka. Hrvatski Sabor proglasio je neovisnost.
U podrumu Ine prije 28 godine donesena je povijesna odluka. Hrvatski Sabor proglasio je neovisnost. Odluku o raskidu državnopravnih veza s bivšom državom pročitao je za govornicom Vladimir Šeks.

- "Ako ćemo tjerati mak na konac, Dan državnosti mora biti 7. lipnja"
- Hrvatska proslavila Dan neovisnosti
- "Aktualac" u Saboru: Vodeći političari odgovarali na pitanja građana


Gosti Treme dana na HTV-u bili su Vladimir Šeks, predsjednik Hrvatskog sabora 2003. - 2008. i Željka Antunović, potpredsjednica Hrvatskog sabora 2008. - 2011.

Šeks je istaknuo kako je prije 28 godina kada se donosila odluka, bila visoka razina uzbuđenosti.

- Bili smo ponosni što smo dionici povijesnog događaja, ali smo i strepili da neće doći do raketnog udara i da svi ostanemo bez glave, rekao je Šeks i dodao kako su to bila pomiješana osjećanja visokog intenziteta.

25.lipnja 1991. godine, Hrvatski sabor je donio ustavnu odluku kojom je proglasio Hrvatsku suverenom i samostalnom državom. Na to su reagirale i SAD i Europska zajednica i tražili su od Hrvatske i Slovenije da suspendiraju svoje odluke o neovisnosti. Obje su države to učinile. Na Brijunima je učinjen moratorij, gdje su na tri mjeseca suspendirane Hrvatska i Slovenska odluka o proglašenju nezavisnosti, rekao je Šeks i dodao kako su se SAD i europske zemlje tada nadale kako će doći do mirnog raspleta jugoslavenske državne krize, te da će se republike međusobno dogovoriti. Nisu ništa konkretno poduzimali, nego su pustili nastavak Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku.

- U tri mjeseca koliko je trajao moratorij, svom žestinom se događala agresija na Hrvatsku, rekao je Šeks i dodao kako su tada bila velika razaranja te su se  i Miklošević i JNA nadali da će skršiti Hrvatsku.

Šest raketa koje su pale na Banske dvore,trebale su pobiti hrvatski politički vrh. To se izjalovilo.

- U 10.15 smo otvorili sjednicu na sigurnoj lokaciji i nastojali smo što prije završiti, ali zastupnici su željeli govoriti i u 17.00 sam preuzeo predsjedanje sjednicom Sabora i nakon kraće rasprave došlo je do pljeska, himne i to je to, rekao je Šeks.

Antunović je istaknula kako joj se danas ne sviđa Hrvatski sabor. Smatra kako bi se trebalo voditi više računa  prioritetnim interesima građana, te kako ima previše rasprava o nebitnim temama.

- Ljudi se osjećaju frustrirano i nezadovoljno, rekla je.

Šeks je naglasio kako se slaže sa Željkom Antunović te kako je Sabor od 90-te do 2005. godine imao određeni dignitet i bavio se ključnim i bitnim problemima.

- Nakon toga nešto je krenulo nizbrdo, te s pravom na rang ljestvici državnih institucija, Sabor drži zadnje mjesto. Nekada je postojala kultura govora i ophođenja. Ovo što se događa zadnjih godina daje ružnu sliku Sabora, rekao je Šeks.

Antunović je rekla kako se u saboru naglašavaju teme koje donose određeni publicitet i ono što mediji vole popratiti. Puno se manje prate teme koje se tiču aktualnog života , naglasila je Antunović.

Šeks je rekao kako će Vlada donijeti uredbu da se 30. svibnja proglasi Danom državnosti.

- Postoje još određene ideje koje će Vlada komunicirati i doći će do resetiranja zakonskog okvira glede državnih praznika, naglasio je.

Antunović je rekla kako je kritična u odnosu na to, te kako se takvim stvarima bave oni koji nemaju drugih ideja i rješenja za ozbiljne probleme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!