14:12 / 09.09.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Seksualnih nasilnika ima u svim slojevima društva"

-

-

Foto: - / -

Seksualno nasilje rijetko se prijavljuje. Procjenjuje se da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih.
Seksualno nasilje rijetko se prijavljuje. Procjenjuje se da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Prema dostupnim podacima, jedna od tri žene na svijetu su pretučene,  seksualno zlostavljane i maltretirane na druge načine.

Čini se kako ni Hrvatska ne zaostaje u toj crnoj statistici.

O ovoj temi u Studiju 4 govorila je kolumnistica dr. sc. Maja Mamula iz "Ženske sobe - centra za seksualna prava".

Kaže da u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, silovanje te drugo seksualno nasilje spadaju među najteža kaznena djela.

- Seksualno nasilje kao tema je uvijek izvan fokusa. Osnovni problem je kako se percipira. Uvijek postoji taj nevjerojatan fenomen da se cijelo vrijeme traži suodgovornost žrtve. Što je ona napravila? Je li popila, kako se odjenula i slične stvari. Mi sada razvijamo prevencijski program protiv seksualnog nasilja za srednje škole. To bi trebao biti naš odgovor da se ide nešto mijenjati. Jedna je razina informirati i učiti djecu, ali moramo učiti i građanstvo. Većina seksualnog nasilja događa se unutar obitelji. Silovanje u braku, seksualno nasilje...

Političari i političarke trebali bi paziti da ne daju seksističke izjave, to bi pridonijelo borbi protiv nasilja, dodaje Mamula.

- Jedna od čestih predrasuda je da se nasilje događa u siromašnijim obiteljima, no to nije istina. Nasilnika ima u svim slojevima društva.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!