10:36 / 18.10.2019.

Autor: ST4/IMS/V.K./HRT

Selak Bagarić: U Hrvatskoj je svako peto dijete spolno zlostavljano

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Osumnjičeni za silovanje maloljetnice u Zadru jučer su privedeni i određen im je istražni zatvor, nakon što se DORH, ali prije svega i javnost, žalila na prvotnu odluku suca koji je izostavio mjeru pritvora za osumnjičene.
Osumnjičeni za silovanje maloljetnice u Zadru jučer su privedeni i određen im je istražni zatvor, nakon što se DORH, ali prije svega i javnost, žalila na prvotnu odluku suca koji je izostavio mjeru pritvora za osumnjičene. Zadarski slučaj, pokazao je ranjivost pravosudnog sustava, ali i otkrio koliko su građani u nekim slučajevima spremni uzeti pravdu u svoje ruke.

O ovoj temi razgovaramo s Ivanom Buljan Ajelić zamjenicom pravobraniteljice za djecu i magistrom psihologije Elom Selak Bagarić, iz Poliklinike za djecu i mladež grada Zagreba.

Buljan Ajelić je istaknula kako Ured pravobraniteljice za djecu već godinama upozorava na slabost sustava kada se radi o zaštiti djece od seksualnog nasilja.

- Često se događa da se počinitelji brane sa slobode, da djeca koja su žrtve budu stigmatizirana i doživljavaju osudu javnosti. U ovim slučajevima trebala bi se osigurati žurnost postupka, no, ovakvi postupci jako dugo traju. Kada presuda i bude donesena, kazne koje se izriču su blage ili se zamjenjuju radom za opće dobro ili su uvjetne, naglasila je i dodala kako se moramo zapitati kakvu poruku šaljemo javnosti.

Naglasila je kako je pitanje i kakvu poruku šaljemo žrtvi koja bi se trebala imati osjećaj da joj sustav vjeruje, da nije kriva i da će joj sustav pružiti zaštitu.

Selak Bagarić je rekla kako trebamo pričati o svoj djeci koja su žrtve nasilja, a ne samo o jednom slučaju.

- U Hrvatskoj je svako peto dijete spolno zlostavljano. To je veliki problem ovog društva, istaknula je.

Buljan Ajelić je rekla kako kada se radi o ovakvim slučajevima, kada se radi o djetetu, uvijek se prije objave informacije u medijima treba zapitati hoće li ta informacija na bilo koji način naštetiti tom djetetu.

- Ponekad je teško povući granicu između prava javnosti na informaciju i prava djeteta na privatnost. Pitanje zaštite privatnosti djece u medijima je dobro regulirano različitim zakonima, no ponekad se informacije o djetetu objavljuju na društvenim mrežama čak i od strane roditelja i to pitanje nije regulirano, naglasila je.

Smatra kako kazneno zakonodavstvo treba mijenjati i Ured pravobraniteljice se godinama zalaže za to.

- Zadnje što smo predlagali je to da se provede posebna edukacija sudaca koji sude u predmetima gdje se radi o seksualnom zlostavljanju, rekla je.

Selak Bagarić je rekla kako procesi, na žalost, često traju duže od same kazne koju dobije počinitelj.

- Zlostavljano dijete zna biti po 2-3 godine na tretmanu u Poliklinici, a počinitelj dobije sramotno nisku kaznu za svoje nedjelo, naglasila je.

Općim kaznenim zakonodavstvom je regulirano da je maloljetno dijete nevino dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže krivnja.

- Tu trebamo misliti i na prava samih počinitelja, jer ako se radi o maloljetnim počiniteljima ili mlađim punoljetnim počiniteljima, te osobe isto tako imaju pravo na zaštitu svoje privatnosti i tajnost postupka. Tim osobama treba omogućiti tretman kako ne bi od maloljetnih počinitelja postali punoljetni počinitelji, rekla je Buljan Ajelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!