09:13 / 28.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Selak: Izraelska taktika nije primjenjiva u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

O odluci Vijeća obrane o kupnji izraelskih zrakoplova u "Studiju 4" govorila je legenda hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljeni pilot, brigadir Ivan Selak.
Hrvatska kupuje eskadrilu od 12 izraelskih rabljenih zrakoplova F-16. Odluka je to koju su nakon gotovo četiri sata razmatranja na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost donijeli predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković sa suradnicima. O odluci Vijeća obrane razgovaramo s legendom hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljenim pilotom, brigadirom Ivanom Selakom.

Izraelski F-16 nesumnjivo je moćan vojni zrakoplov, no njegov je najveći nedostatak i laicima jasan - godina proizvodnje. "Po meni nije realno da će se ti zrakoplovi eksploatirati još 25 godina. Mogli su ih onda i Izraelci koristiti", kazao je Ivan Selak. "Zrakoplov F-16 zaista je odličan. Međutim, on je izraelski zrakoplov i oni su ga zaista iskoristili. On neće padati, on je ispravan, ali njegov problem će biti da 'neće ići dovoljno u zrak'. Tuga je što su ti zrakoplovi na zalasku karijere po satima leta i godinama. Nisam skeptik, realist sam. Radi se o iskoraku, ali za 500 milijuna dolara mogli smo i morali napraviti bolje", dodao je.  

Selak smatra da su temelji natječaja pogrešno postavljeni te da se od svih ponuđača, osobito od SAD-a - trebalo tražiti da se ponude avioni stari od 10 do 15 godina, a da se od Gripena traži ponuda manjeg broja zrakoplova i slično. "Zašto to nismo napravili, to nije pitanje za mene", kazao je. Govorio je o krivulji isplativosti borbenih zrakoplova: "Cijena korištenja i održavanja u početku je prilično visoka zbog 'dječjih bolesti'. Od 5. do 20. godine taj je zrakoplov najisplativiji. Nakon 22. godine cijena održavanja enormno raste, a nakon 30 godina borbeni zrakoplov se i ne razmatra", kazao je.  "Partnerstvo s Izraelom stajalo nas je 500 milijuna. Zar nismo mogli biti partneri i bez toga", upitao je Selak.

Naglasio je kako izraelska taktika uporabe borbenih zrakoplova nije primjenjiva u Hrvatskoj. "Žalostan sam što se ide na to da 2020. na obljetnicu Oluje prolete dva borbena zrakoplova. Ne zanimaju me aeromitinzi i svečanosti. Kupujemo borbeni zrakoplov - njegova namjena nije uveseljavanje masa, nego rat. Ne likujem, bojim se da je netko odradio nešto pogrešno", zaključio je Selak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!