Selak Raspudić: Djeci neupisanoj u vrtić subvencija od 200 eura

20.06.2023.

14:56

Autor: T.D./HRT/Hina

Marija Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zastupnica u Klubu Mosta Marija Selak Raspudić najavila je u utorak da će tražiti minimalnu subvenciju od 200 eura za djecu koja imaju pravo na vrtić, ali će ostati neupisana zbog nedostatnih kapaciteta kako ne bi porastao broj socijalnih slučajeva, a majke izgubile pristup tržištu rada.


- U Zagrebu je danas čak 3.180 djece koja su ostvarila sve uvjete onemogućeno da pohađaju vrtiće jer za njih nema mjesta, što je neprihvatljiv podatak za odgovornu gradsku vlast. A odgovorna gradska vlast nema luksuz te podatke iznositi javnosti nego mora aktivno djelovati da bi se svi koji imaju pravo na dječje vrtiće na vrijeme zbrinuli, upozorila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare.

Ako im gradska vlast nije u mogućnosti ponuditi mjesto u vrtiću, onda, poručila je, mora pronaći da im da materijalnu kompenzaciju za to što neće biti u vrtiću.

- Most je uputio prijedlog da se svakom roditelju čije dijete ima pravo na vrtić, a mjesto u vrtiću mu neće biti dodijeljeno, omogući minimalna subvencija od 200 eura, što je isti iznos koji će grad pokrivati za sve one koji će dobiti mjesto u vrtiću kako bi dobili bar minimalnu naknadu kojom će moći pokriti barem dio troškova za čuvanje djeteta ako roditelji rade, najavila je.

Selak Raspudić je rekla i da na polovici mandata "Grad Zagreb još uvijek nije ni malo proširio vrtićke kapacitete, iako od 2019. u većoj mjeri raste potreba za dječjim vrtićima", a ove godine je ukinuta i mjera roditelj odgojitelj, zbog čega se znalo da će biti povećan pritisak na dječje vrtiće.

- Odgovor na taj pritisak ne mogu biti dopisi o kojima svi neslužbeno bruje, a kojima se od dječjih vrtića tražilo da se pošto-poto osigura veći obuhvat djece u vrtićima. Ti su ravnatelji sad pod nevjerojatnim pritiskom koji se sada lomi i na leđima djece u razvoju da pošto-poto prošire svoje ionako već sužene kapacitete. Koji se to ravnatelj želi i može zamjeriti gradskoj vlasti, sigurno ne može nijedan i zbog toga trenutačno primaju više djece nego što mogu da bi ostvarili nemoguću misiju gradske vlasti, upozorila je.

- Rješenje je u izgradnji novih objekata i zapošljavanju većeg broja odgojitelja, a ne riješi li se to, taj će teret mahom pasti na žene jer se one češće brinu za dijete i morat će prestati raditi ako ne pronađu adekvatnu skrb za svoje dijete. Ne damo li im subvenciju, za posljedicu ćemo imati veliki broj socijalnih slučajeva i majki koje neće moći pristupiti tržištu rada, smatra Selak Raspudić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!