11:54 / 15.09.2020.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/P.F./HRT/Hina

Selak Raspudić: Epidemiološkim mjerama prekršena dječja prava

-

-

Foto: - / -

Posebno je, poručuje, sporna mjera o izoliranju učenika koji pokažu znakove bolesti, ali i odredba prema kojoj se djeca ne mogu baviti sportom u školama, ali zato mogu u sportskim klubovima.
Epidemiološkim mjerama u školama prekršena su dječja prava, poručila je na konferenciji za novinare saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Marija Selak Raspudić.

Posebno je, poručuje, sporna mjera o izoliranju učenika koji pokažu znakove bolesti, ali i odredba prema kojoj se djeca ne mogu baviti sportom u školama, ali zato mogu u sportskim klubovima.

- Sve ovo što se trenutno događa u školi je zapravo dovelo do jedne ključne pogreške, a to je da je škola postala epidemiološka ustanova, umjesto da je ono što je ona trebala biti, a to je obrazovna institucija. Stoga tražimo da se hitno vrati fokus i na obrazovne procese koji su sada potpuno zanemareni jer nastavnici moraju glumiti epidemiološke stručnjake, rekla je Selak Raspudić.

Selak Raspudić: Ustavni sud potvrdio sumnje

Ocijenila je i da je Ustavni sud pri odlučivanju o mjerama Stožera potvrdio sumnje da se radi o parapolitičkom tijelu i da vjerojatno nitko nije ni očekivao drugačiju odluku, pa treba preispitati njegov rad.

Drži kako je osobito sporno što se ovdje izravno tiče ugroze našeg zdravlja. Na takav način politizirati zdravlje građana moglo bi imati puno obiljnije posljedice od onih kojima smo do sada svjedočili, upozorila je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora.

Dodala je kako je simptomatično da se dio prigovora podnesenih Ustavnom sudu odnosio na to da su izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti donesene (u travnju) na takav način da vrijede retroaktivno. Time se priznaje da u trenutku kada su te mjere provođene nisu imale dovoljno zakonsko uporište, rekla je Selak.

Ocijenila je kako su skočili sami sebi u usta i pokazali da Stožer nije cijelo vrijeme imao legitimitet što ostavlja pitanje na koji način postupiti u odnosu na mjere koje su ih itekako koštale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!