Selak Raspudić: Laž je da sam vršila pritisak na Hininu novinarku

18:51 / 16.05.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Marija Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić u ponedjeljak je opovrgnula tvrdnje da je vršila pritisak na novinarku Hine i tvrdila da ju Hina namjerno šikanira i cenzurira.

- Istina je da sam došla upitati Hininu novinarku, nakon što je objavila priopćenje o saborskom glasovanju u petak, zašto je potpuno izostavila moj govor u ime Kluba Mosta, premda je prethodno redom navela što su rekli Peđa Grbin, Katarina Peović i Anka Mrak Taritaš, preskočila mene, pa potom nastavila s Brankom Bačićem, koji je bio sljedeći govornik, i Sandrom Benčić, navodi zastupnica u priopćenju.

Dodaje da je njeno pitanje pritom bilo: "Zašto središnja izvještajna agencija ne prenosi informacije iz Hrvatskog sabora, nego uređuje sadržaj koji izlazi u javnost i zašto je pritom preskočena moja izjava?".

- U raspravi koja je uslijedila spomenula sam da se nije samo jednom dogodilo da Hina ne prenese kronologiju saborskih rasprava, nego onoga tko govori prvi navede zadnjeg i tome slično te navela konkretne slučajeve, a nerijetko i ne prati pažljivo saborsku raspravu, nego navede prvih par ili zadnjih par govora o temi koja je na dnevnom redu. U raspravi sam također nedvosmisleno i u pomirljivom tonu istaknula da ne želim da se ništa napravi oko ovog slučaja, da mi ne pada pisati pisma nadređenima, da ne tražim niti očekujem da me se stavlja u naslove ili svaki put prenese, ali da ne razumijem zašto preskaču ono što se dogodilo i da mislim da to nije u redu jer hrvatska javnost ima pravo na cjelovite informacije o tome što se događa u Saboru, priopćila je Selak Raspudić.

Ističući da je Hina javna ustanova Selak Raspudić smatra da je u tom smislu i rad njezinih novinara, baš kao i rad saborskih zastupnika, podložan propitivanju.

- Imajući u vidu da je riječ o agenciji koja servisira informacijama sve ostale medije i time oblikuje javno mnijenje u Hrvatskoj pristranost i cenzura nedopustiva je u djelovanju njezinih novinara, jednako kao i pritisak na saborske zastupnike koji se usude postavljati pitanja oko preskakanja određenih saborskih rasprava, navodi među ostalim Selak Raspudić.

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić ranije u ponedjeljak izvijestila je Hrvatski sabor i Hrvatsko novinarsko društvo o pritisku saborske zastupnice Marije Selak Raspudić na novinarku Hine na njenom radnom mjestu novinarskoj sobi saborskih izvjestitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!