Selak Raspudić predložila da se jedna saborska dvorana nazove po Kati Šoljić

30.03.2023.

16:21

Autor: Hina/HRT/A.V.

Marija Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić predložila je u četvrtak da se jedna dvorana u Hrvatskom saboru nazove po majci hrvatske domovine Kati Šoljić, nakon što se na prošloj sjednici Odbora otvorilo pitanje treba li neku od dvorana nazvati po ženi.


S obzirom da sve saborske dvorane nose imena po muškarcima, pa čak i po bojama, Selak Raspudić uputila je Odboru za ravnopravnost spolova inicijativu o imenovanju jedne dvorane ili salona po majci hrvatske domovine Vukovarki Kati Šoljić, priopćili su iz Mosta.


- Ako je Ante Starčević otac hrvatske domovine, onda je sasvim sigurno majka samostalne Hrvatske, s obzirom na žrtvu koju je prinijela njezinom nastajanju, Vukovarka Kata Šoljić, istaknula je Selak Raspudić.


- I ne samo ona, nego i sve hrvatske majke, koje, premda same nisu bile u povijesnoj prilici politički djelovati, donijele su na svijet i utkale ljubav prema domovini i Jelačiću i Kvaterniku, Šokčeviću, Mažuraniću, Radiću, Kukuljeviću, Draškoviću i Anti Starčeviću, po kojima se danas zovu saborske dvorane, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!