Selak Raspudić: Vlada mora amortizirati inflatorni udar

14:57 / 03.06.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Selak Raspudić: Premijer mora reći kako će se kriza reflektirati na građane RH

Selak Raspudić: Premijer mora reći kako će se kriza reflektirati na građane RH

Foto: HTV/IMS / HRT

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić ocijenila je da Vlada nije iskoristila sve mogućnosti kako bi amortizirala očekivani inflatorni udar te upozorila da to mora učiniti kako bi se izbjegli ozbiljni poremećaji na tržištu koji će se reflektirati u krajnjim cijenama prehrambenih proizvoda.

- Naravno da Vlada do sada nije napravila sve najavom intervencije u marže i trošarine, ali sada će sigurno morati, inače ćemo imati ozbiljne poremećaje na tržištu koji će se reflektirati u krajnjim cijenama prehrambenih proizvoda, izjavila je Marija Selak Raspudić novinarima u Saboru.


Dodala je da, kako je rekla, tek dolazi ono što su upozoravali, a to je da će se Vlada morati odreći svog prihoda, odnosno, dijela trošarina, ako želi da svi premostimo ovaj inflatorni pritisak. 


Sramotno je, kazala je, da imamo premijera koji govori o embargu na rusku naftu, a da nismo čuli na koje će se sve to načine reflektirati na hrvatsko gospodarstvo.


- Ako nam je jednom trebalo ozbiljno obraćanje premijera oko toga što nas očekuje i koje će biti posljedice odluka EU, to je sigurno sada. Već sada imamo inflatorne pritiske koji su za ključne životne potrepštine dvoznamenkasti, svakako će se morati razmisliti i o dodatnim modelima koji će utjecati i na plaće građana, upozorila je.


- Od premijera očekujemo da mu je život građana RH prioritet. Ako revno pristupa problemima ukrajinske krize, a svi želimo da rat što prije prestane, onda treba imati i alternativu za građane Hrvatske koja će im omogućiti da prežive inflatorni pritisak koji će biti posljedica embarga na rusku naftu, istaknula je Marija Selak Raspudić. 


Ocijenila je da premijer sada, kako je rekla, isključivo demonstrira vlastite napredne političke stavove unutar EU-a.


- Svi se pitaju radi li premijer doista svoj posao kao premijer građana RH, pa postavljaju pitanje treba li uopće ići na ruku Ukrajini ili se brinuti isključivo za vlastite interese. Mi uopće trenutačno ne znamo jesu li naši interesi u smislu osnovnih životnih potrepština ovakvom odlukom zaštićeni, kazala je.


- Premijer bi, dodala je, to trebao moći iskalkulirati. Kada može tako nedvosmisleno zastupati političke stavove s konkretnim ekonomskim posljedicama, onda sigurno mora znati koje su posljedice i alternativa. To je njegov posao, poručila je. 


- Orbanov dogovor s Putinom sigurno će biti dobar za mađarske građane, a Hrvatska je puno manja zemlja od Mađarske i ima puno manji utjecaj na ono što će se događati s Ukrajinom, pa i embargo na rusku naftu, dodala je.


- No, Orban se pokazao kao onaj kojemu je na prvom mjestu interes Mađarske, a mi isto očekujemo od premijera Plenkovića i podržavamo solidarnost s Ukrajinom, no, premijer nam mora reći koje će biti posljedice takve odluke i kakav će biti odgovor na krizu koja će biti posljedica embarga na rusku naftu, zaključila je Selak Raspudić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!