13:31 / 12.03.2021.

Autor: HRT/Hina

Marija Selak Raspudić: U Sisačko-moslavačkoj županiji 50 posto više žrtava obiteljskog nasilja

Marija Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić

Foto: IMs / HRT

Saborska zastupnica Kluba Mosta Marija Selak Raspudić upozorila je da je u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razarajućeg potresa u prosincu došlo do 50-postotnog povećanja broja žrtava obiteljskog nasilja u odnosu na ostatak Hrvatske.

- Od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji upozoravala sam na mogući porast obiteljskog nasilja u toj županiji. Potres je potenciran i činjenicom da ljudi žive u kontejnerima, gdje su u malim i skučenim prostorima smještene cijele obitelji, rekla je Marija Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

- Podaci govore o dramatičnom porastu obiteljskog nasilja, radi se o porastu od 15,4% više žrtava u odnosu na prošlu godinu. Kada te podatke usporedimo s podacima za cijelu Hrvatsku za 2019. i 2020. godinu, kada su prekršaji nasilja u obitelji smanjeni za 11,3%, a broj žrtava za 7,4%, to zapravo znači da imamo 50-postotno povećanje žrtava u Sisačko-moslavačkoj županiji u odnosu na ostatak Hrvatske, istaknula je.

Posebno je poražavajuće, smatra, da je riječ o recidivistima jer nemamo toliko počinitelja koliko imamo žrtava, odnosno, žrtava je pet puta više nego počinitelja. To znači da u Sisačko-moslavačkoj županiji sustav resocijalizacije gotovo uopće ne funkcionira, a preventiva gotovo uopće ne postoji.

- Osobito je zabrinjavajuće da imamo puno veći broj prekršaja nego kaznenih djela, za razliku od ostatka Hrvatske gdje se broj prekršaja smanjuje, a raste broj kaznenih djela. To MUP tumači pokazateljem dobrog rada institucija, pa se opravdano postavlja pitanje prepoznaje li policija u Sisačko-moslavačkoj županiji o kakvim je djelima riječ, kazala je.

Zbog poražavajućih brojki želi alarmirati sve nadležne institucije da pojačaju preglede na terenu, pogotovo imajući u vidu recidiviste i njihovo ponašanje tijekom akutne krize.

- Osim što treba pojačati izvide na terenu, treba osnažiti institucionalnu potporu u vidu kapaciteta i broja skloništa. Stvarne posljedice dvostruke krize, pandemije i pogođenosti potresom, tek ćemo osjetiti, ocijenila je i pozvala sve  institucije da reagiraju i smanje poražavajuće brojke, kako ne bi došlo do radikalizacije s potencijalnim ubojstvima na terenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!