Senat Sveučilišta uskratio suglasnost kandidatu za dekana FFZG-a

29.04.2020.

12:51

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Uprava zagrebačkog Filozofskog fakulteta zatražila je upravni nadzor Ministarstva obrazovanja nad sjednicom Senata Sveučilišta koja se jučer održala na daljinu.
Uprava zagrebačkog Filozofskog fakulteta zatražila je upravni nadzor Ministarstva obrazovanja nad sjednicom Senata Sveučilišta koja se jučer održala na daljinu.

Na toj sjednici je, ističu, bez mogućnosti rasprave i putem obrasca odbijen program jedinog kandidata dr. sc. Nevena Jovanovića za novog dekana Filozofskog fakulteta, iako ga je Fakultetsko vijeće prihvatilo većinom glasova.

- Senat je ovdje postupio potpuno prihvaćajući želju rektora, gurajući glavu u pijesak, šutke jer rasprave nije bilo. Mislim da je odluka Senata loša za Filozofski fakultet, ali i za Sveučilište, rekla je dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Ako Filozofskom fakultetu ne bude dozvoljeno da izabere onog koga želi, onda Filozofski fakultet treba razmisliti o svim zakonskim mogućnostima da s ovog Sveučilišta, koje ga ne želi, ode, govori Jovanović.

Neven Jovanović (Zagreb, 1968.) završio je Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje je doktorirao i gdje predaje na Odsjeku za klasičnu filologiju. Temeljno područje njegova znanstvenog interesa je hrvatski latinizam. O njemu je objavio pedesetak radova u Hrvatskoj i inozemstvu.

U postupku izbora za dekana Filozofskog fakulteta za mandatno razdoblje 2020./2021. 2022./2023. natjecao se s Markom Tadićem.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da je Ministarstvo dobilo zahtjev Filozofskog fakulteta za upravni nadzor nad cijelim postupkom i odgovorila da će Ministarstvo to napraviti i dati svoj sud o postupku.

- Kao sveučilišna profesorica mogu reći da je temelj za donošenje odluka akademska rasprava, a ona podrazumijeva raspravu s argumentima. Meni se čini da takav princip akademske slobode ovdje nije stavljen u funkciju, kazala je ministrica.

Dekanica Vlahović-Štetić kazala je da Filozofskom fakultetu ostaje mogućnost predložiti VD dekana na godinu dana, kome Senat također može odbiti dati podršku, nakon čega Senat ima mogućnost postaviti VD dekana na godinu dana.

- To se dogodilo već 2016. godine i izazvalo je veliko nezadovoljstvo na Filozofskom fakultetu. Ljudi su bili ogorčeni, a i sada bi mogli tako reagirati, kazala je i dodala da ne zna hoće li to tako završiti.

- Izišli smo u javnost s ovim problemom jer mislim da je važno da javnost zna kako funkcionira naše najveće sveučilište, kazala je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!