Senjak: U ožujku povećan broj poziva žrtava nasilja

07:27 / 22.09.2020.

Autor: Marija Gerbec Njavro/U mreži Prvog/Hrvatski radio/I.Z./HRT

-

-

Foto: - / -

Veber je naglasila da je nasilje društveni problem, te se o njemu ne smije šutjeti.
Voditeljica Odjela kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Anita Matijević kazala je u emisiji "U mreži Prvog" da u Hrvatskoj imamo porast kaznenih djela za obiteljsko nasilje.

Istaknula je da su se u policiji odredili da se nasilje prepoznaje kao teže kažnjiva radnja i u tom smislu kada god postoje elementi kaznenog djela, počinitelj se prijavljuje za kazneno djelo, a ne za prekršaj.

- Tako jačamo kaznenopravnu zaštitu samih žrtava, naglasila je Matijević.

Matijević je rekla da u Hrvatskoj nije povećan postotak ubojstava žena, već da smo na razini od prošle godine te posljednjih nekoliko godina bilježimo smanjenje broja ubojstava žena.

Dodala je da je najviše kaznenih prijava za obiteljsko nasilje.

- Ako ćemo komparirati, sva kaznena djela koja se čine nasiljem nad ženama, tjelesne ozljede, ubojstva, teže tjelesne ozljede, prijetnje i samo kazneno djelo nasilje u obitelji, onda nam je ukupan pad za 2,7%  nasilje u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto vrijeme prošle godine, poručila je.

Psihoterapeutkinja iz Ženske sobe Marijana Senjak istaknula je da je u ožujku ove godine bio povećan broj poziva posebice žrtava nasilja u obitelji.

Dodala je da je taj porast u ožujku 2020. u odnosu na prethodne mjesece na godišnji prosjek iz 2019. iznosio 11%.

Senjak je naglasila da su se obraćale žrtve koje su se i prije obraćale Ženskoj sobi, ali obraćale su se i nove žrtve telefonskim putem, putem e-maila.

Voditeljica Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber naglasila je da je nasilje društveni problem, te se o njemu ne smije šutjeti. Dodala je da Ministarstvo unutarnjih poslova s drugim institucijama senzibilizira javnost.

- Jedan od oblika senzibilizacije je naš preventivni projekt "Lili" koji i provodimo u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, ali i s drugim mjerodavnim institucijama uključujući i organizacije civilnog društva. Projekt ima za cilj osnažiti žene da o nasilju progovore kroz različite načine, poručila je.

Dodala je da projekt ima senzibilizaciju i za osobe muškog spola.

- Odgoj je iznimno važan, pa s edukacijom moramo krenuti od najranije dobi. Rušimo stereotipe, rušimo predrasude, kazala je Veber.

Istaknula je da mladi katkad nisu svjesni što je sve nasilje i kakvih oblika nasilja ima. Dodala je da se psihičko nasilje može jednako tretirati kao i fizičko nasilje.

Voditeljica Odjela kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji dodala je da se u Kaznenom zakonu dogodila vrlo važna izmjena koja za kazneno djelo spolni odnošaj bez pristanka više ne kategorizira kao zasebno kazneno djelo već kao dio kaznenog djela silovanja.

- Što jer od iznimnog značenja za slanje vrlo jasne poruke da je bilo koja vrsta spolnog odnosa kod kojeg izostaje pristanak žrtve zapravo kažnjiva, naglasila je.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazala je da su kaznena djela obiteljskog nasilja u prvih šest mjesecu u Hrvatskoj porasla za 40%.

Istaknula je da su u vrijeme pandemije žrtve bile zatvorene sa svojim počiniteljem te su bile u velikom strahu, a s druge strane imale su i strah od pandemije i izlaska van i od jedne dodatne nesigurnosti kamo dalje krenuti, koja vrata su otvorena.

Ljubičić je kazala da se izriču male kazne za počinitelje.

- To su vrlo često novčane kazne, uvjetne kazne gdje se samoj žrtvi, a i društvu šalje loša poruka da nasilje toleriramo i da je nasilje dopušteno, naglasila je.

Poručila je da takva poruka djeluje zbunjujuće na mlade osobe koje kreiraju svoj odnos prema obiteljskoj i partnerskoj zajednici te kreiraju njihove stavove, a šalje se definitivno loša poruka prema žrtvama.

Cijelu emisiju pogledajte u videu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!