Šepak: U turizmu je čovjek uspjeh svega, moramo raditi na kvalitetnim ljudima

02.04.2018.

21:58

Autor: D.P./HRT

-

-

Foto: - / -

Hotelijeri i dalje upozoravaju na jednu od najviših stopa PDV-a na Mediteranu. Više o tome u Temi dana govorili su potpredsjednik HGK za turizam Josip Zaher i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Nenad Šepak.
Više od 100 milijuna noćenja ostvario je hrvatski turizam prošle rekordne godine. Za 2018. najavljuje se daljnji rast, nova ulaganja, no u sezonu se još jednom ulazi bez zakonskih izmjena traženih i najavljivanih godinama - bez novog zakona o turističkim zajednicama i o turističkom zemljištu. Hotelijeri i dalje upozoravaju na jednu od najviših stopa PDV-a na Mediteranu. Više o tome u Temi dana govorili su potpredsjednik HGK za turizam Josip Zaher i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Nenad Šepak.

Na pitanje koliko gostiju Hrvatska može podnijeti, Josip Zaher je rekao da je ostvareno 102 milijuna noćenja, što je, kaže, "krasan rast turizma". "Uz investicije za ovu godinu, od 950 milijuna pa do 1 milijardu eura, vjerujemo da ćemo dići kvalitetu smještaja i imati rast 5-7%, prema projekcijama. Ova sezona bit će novi rekord", najavio je.

"U našem poslu je čovjek uspjeh svega, moramo raditi na kvalitetnim ljudima", rekao je Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika. Kazao je da su sezonski radnici dugogodišnja tema te istaknuo potrebu za kvalitetnim strukovnim obrazovanjem ljudi. Smatra da se ide u dobrom smjeru s kurikularnom reformom. "Proširene su kvote za strane radnike, ali i tu imamo problema jer procedura nije jednostavna, a i kvalificiranih djelatnika baš i nema. S pomoćnim djelatnicima nemamo problema", dodao je.

Udruga hotelijera pri HKG od Vlade traži smanjenje PDV-a. Od 2019. traži se smanjenje PDV-a na smještaj i na ugostiteljstvo na 13%, te za koju godinu i na 10%. Zaher je rekao da je odrađena kvalitetna studija o utjecaju PDV-a na ukupnost turizma u RH. "Pokazalo se da bi, ako se ne radi na smanjivanju stope na ugostiteljstvo, kompletni hotelski biznis mogao dugoročno imati problem s konkurentnošću, investicijama i greenfield investicijama", upozorio je.

"Imali smo sastanke s ministrom turizma Garijem Cappellijem, s potpredsjednicom Martinom Dalić i ministrom financija Zdravkom Marićem. Dokazali smo i pokazali da se mora raditi na sniženju stopa", naglasio je. Zakon o turističkim zajednicama i Zakon o turističkom zemljištu doći će u proceduru vrlo brzo, vjeruje Zaher. "Treba nam stabilna zakonska regulativa. Uz te zakone ide i Zakon o zdravstvenoj zaštiti koja mora razriješiti situaciju sa zdravstvenim turizmom", kazao je.

Šepak je izdvojio i filmski turizam te kulturni turizam, koji se mogu iskoristiti za privlačenje turista iz dalekih destinacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!